Kërkimfalja e Papa Françeskut për shkollat ku u abuzuan mijëra fëmijë

Papa Françesku ka kërkuar falje për “gabimin katastrofik” dhe “të keqen” e bërë në shkollat rezidenciale të drejtuara nga kishat e Kanadasë, duke u kërkuar falje të mbijetuarve të sistemit që abuzoi me dhjetëra mijëra fëmijë.
Ai tha se falja e tij është hapi i parë dhe se duhet të ndodhë një “hetim serioz” për abuzimet për të nxitur shërimin, transmeton rtv21.tv.
Shkollat ​​e financuara nga qeveria ishin pjesë e një politike që synonte të shkatërronte kulturat dhe gjuhët indigjene.
Kërkimfalja e Papës u prit me duartrokitje nga të mbijetuarit në audiencë, disa prej të cilëve udhëtuan larg për të dëgjuar fjalimin e tij.
Shkollat ​​funksionuan nga vitet 1870, me e fundit që u mbyll në vitin 1996. Në atë periudhë, rreth 150,000 fëmijë indigjenë u morën nga shtëpitë e tyre dhe u vendosën në ato shkolla.
Në një raport historik të vitit 2015 nga Komisioni i Kanadasë për të Vërtetën dhe Pajtimin, të mbijetuarit folën publikisht se kanë qenë subjekt i abuzimit, sëmundjes dhe kequshqyerjes në shkollat ​​rezidenciale.
Më shumë se 3,000 nxënës mendohet se kanë vdekur në shkolla./21Media

Back to top button