Këto janë arsyet se pse ndjeni goditje elektrike kur prekni dikë

 

Trupi i njeriut mund të sjellë surpriza të mrekullueshme. Mendoni, për shembull, për faktin se ndonjëherë jemi në gjendje të përçojmë energji elektrike në sasi të vogla në objekte të tjera.

A keni marrë ndonjëherë goditje të lehta elektrike kur i afroheni dikujt ose prekni një objekt? Nëse keni menduar pse ndodh kjo dukuri dhe si funksionon, kjo është një mundësi e mirë që më në fund të merrni disa përgjigje për pyetjet tuaja.

Atomet në trupin tonë kanë energji pozitive, negative dhe neutrale.

Çdo gjë rreth nesh përbëhet nga atome dhe, natyrisht, që përfshin trupin e njeriut. Atomet, nga ana tjetër, janë bërë nga protone, elektrone dhe neutrone. Secila prej tyre ka një ngarkesë pozitive, negative ose neutrale, përkatësisht, dhe pa përjashtim. Dhe ndërsa atomet në përgjithësi kanë një numër disi të qëndrueshëm të këtyre 3 llojeve të grimcave, elektronet priren të udhëtojnë nga një vend në tjetrin gjatë gjithë kohës. Kjo do të thotë që ata mund të lëvizin nga orenditë tona te rrobat tona, dhe prej andej te shpatulla e një kolegu kur i përshëndesim dhe t’u japim një dridhje mbi supe ose në një shtrëngim duarsh, shkruan Bright Side, përcjell rtv21.tv

Energjia elektrike statike është ajo që ndodh kur energjia negative nuk është e ekuilibruar.

Kur ka mungesë ekuilibri midis elektroneve dhe protoneve, ose me fjalë të tjera, një çekuilibër i energjisë negative dhe pozitive, krijohet diçka që shkencëtarët i referohen si elektricitet statik. Pavarësisht nga emri i tij i komplikuar, ju ndoshta keni krijuar vetë elektricitet statik.

Për shembull, nëse i keni fërkuar ndonjëherë flokët me një tullumbace, në të vërtetë po e bëni atë – po “merrni” disa elektrone më shumë se ato që keni pasur më parë. Sidoqoftë, nëse pak më vonë, i afroheni një objekti të ngarkuar pozitivisht, mendoni, për shembull, për një objekt metalik ose ndonjë gjë tjetër të bërë nga një material përçues, ju ndoshta do të ndjeni një goditje të vogël elektrike. Këto janë elektronet që lëvizin nga një vend në tjetrin, duke u përpjekur të rimarrin ekuilibrin, përcjell rtv21.tv

Goditjet e vogla elektrike janë më të zakonshme kur koha është e ftohtë dhe e thatë.

Gjatë dimrit, ose në pjesë të botës ku klima është veçanërisht e thatë dhe e ftohtë, elektriciteti statik mund të jetë më i shpeshtë. Kjo për faktin se ajri i lagësht në të vërtetë është një përcjellës natyral, i cili, me mjaft kënaqësi, mund të ndihmojë në shmangien e shkarkimeve më të forta, siç janë ato që ndodhin në ambiente ku lagështia është më e ulët. Në rastin e kësaj të fundit, mungesa e lagështisë mund të shkaktojë shkarkime të shpeshta elektrike kur dikush po trajton ose prek disa sipërfaqe.

Ka disa materiale që na japin elektronet e tyre dhe të tjerë që na bëjnë të “dërgojmë shkëndija”.

Siç e keni ditur tashmë, metalet janë përçuesit kryesorë të energjisë elektrike – aq shumë, saqë ato përdoren për të krijuar objekte të veçanta qëllimi i vetëm i të cilave është përçimi i energjisë elektrike. Sidoqoftë, ka edhe fibra, të tilla si poliesteri, që kanë një nivel të ulët të përçueshmërisë dhe ende mund të përfshihen në tranzitin e energjisë elektrike që udhëton nga një vend në tjetrin, kur papritmas japim ose marrim këto goditje të lehta elektrike. Polieseri, për shembull, gjendet në shumë objekte që ne përdorim në jetën tonë të përditshme, përfshirë mobiljet dhe veshjet./21Media

Back to top button