Këto janë shenjat që tregojnë se keni mungesë të vitaminës D

Një numër i madh njerëzish vuajnë nga mungesa e vitaminës D, veçanërisht në dimër, dhe ju mund të mos jeni në dijeni të këtij problemi. Ja se si mund të identifikoni mungesën e kësaj vitamine të rëndësishme.

Në dimër, shpesh është me re dhe nuk kalojmë aq shumë kohë jashtë sa në pjesë të tjera të vitit. Është për këtë arsye që shumë njerëzve shpesh u mungon vitamina D gjatë muajve të ftohtë – një nga vitaminat më të rëndësishme për shëndetin e trupit. Mungesa e vitaminës D është veçanërisht e zakonshme në popullatat evropiane dhe aziatike.

Sigurisht, mënyra më e lehtë për të stimuluar prodhimin e vitaminës D në trupin tonë është ekspozimi në diell – falë rrezeve UV-B, hormoni prodhohet në lëkurë. Mendohet se mjaftojnë vetëm 15-30 minuta në diell për të prodhuar një sasi të mjaftueshme. Megjithatë, për ata që nuk duan të ekspozohen në diell për shkak të temperaturave të ulëta apo efekteve të dëmshme të rrezatimit UV, ekzistojnë mënyra të tjera për të ruajtur nivelin e vitaminës D në trup, si dieta apo suplementet ushqimore – suplementet.

Shumica e njerëzve kanë një nevojë ditore prej 600 deri në 800 IU për vitaminë D, por disa njerëz kanë nevojë për më shumë. Kjo vlen për njerëzit që dalin rrallë, të moshuarit dhe ata që vuajnë nga sëmundje të caktuara si çrregullime të mëlçisë ose keqabsorbim.

Çfarë është vitamina D dhe cilat janë funksionet e saj?

Vitamina D përshkruan një grup vitaminash të tretshme në yndyrë që përfshin vitaminat D2 dhe D3. Ai luan një rol të rëndësishëm në disa procese metabolike, por funksioni i tij më i njohur është se është i përfshirë në metabolizmin e kockave. Ai rrit përthithjen e kalciumit dhe fosforit nga zorrët dhe futjen e tyre në kocka. Përveç kësaj, vitamina D ruan shëndetin e zemrës dhe sistemit kardiovaskular dhe gjëndrës tiroide, ndihmon në reduktimin e inflamacionit dhe luftimin e infeksioneve.

Cilat janë pasojat e mungesës së vitaminës D?

Nëse nuk bëhet asgjë për mungesën e vitaminës D, në rastin më të keq, sëmundjet e metabolizmit të kockave mund të ndodhin për shkak të dekalcifikimit dhe zbutjes së mëvonshme të kockave. Megjithatë, është gjithashtu e mundur që të dobësohet kocka e nofullës dhe të rritet tendenca për periodontitis (sëmundje kronike periodontale). Megjithatë, vitet e fundit janë gjetur edhe lidhje midis mungesës së vitaminës D dhe presionit të lartë të gjakut, diabetit, fibromialgjisë dhe sëmundjeve neurologjike si skleroza e shumëfishtë.

Cilat janë simptomat e mungesës së vitaminës D?

Për të zbuluar nëse keni mungesë të vitaminës D, duhet të bëni një test gjaku nga mjeku juaj dhe të kërkoni këshillën e duhur. Megjithatë, ka disa simptoma që mund të merren si shenja paralajmëruese dhe mund të zbulojnë menjëherë nëse keni një mangësi.

– lodhje

– dhimbje muskulore dhe dobësi të muskujve

– dhimbje në kocka ose kyçe

– rënia e flokëve

– jeni shpesh të sëmurë

– depresioni, ankthi, luhatjet e humorit dhe çrregullimet e gjumit

Ushqimet që përmbajnë vitaminë D

Ushqimet e pasura me vitaminë D janë p.sh. disa lloje peshqish (veçanërisht salmoni, toni, peshku shpatë, trofta, skumbri, harenga, ngjala), vaji i mëlçisë së merlucit (vaji i peshkut), e verdha e vezës, qumështi dhe gjalpi, dhe kërpudhat. Qumështi dhe kosi, qumështi i sojës, margarina dhe drithërat janë gjithashtu ndër ushqimet e pasura me vitaminë D që duhen konsumuar çdo ditë.

Back to top button