Krijohen domatet që iu nevojitet më pak ujë

Shkencëtarët izraelitë njoftuan kohët e fundit se duke përdorur teknologjinë CRISPR-Cas9 (CRISPR-Cas ose shkurt CRISPR) për herë të parë, ata ishin në gjendje të rritnin domate që përdorin më pak ujë pa ulur rendimentin, cilësinë dhe shijen e frutave.

Në një zbulim të ri, revolucionar, ekspertët nga Universiteti i Tel Avivit arritën të përdorin modifikimin e gjenomit për të rritur varietete të ndryshme domatesh me efikasitet më të madh në përdorimin e ujit.

CRISPR-Cas9 është një teknologji që përdoret për të modifikuar gjenet. Emri i kësaj teknologjie përbëhet nga dy pjesë: CRISPR dhe Cas9. CRISPR qëndron për “përsëritjet e shkurtra palindromike të grumbulluara rregullisht të ndërthurura” dhe i referohet sekuencave të përsëritura në gjenomin e baktereve.

Cas9 është një enzimë që përdoret për të çarë, domethënë për të prerë ADN-në në vende specifike.

Bakteret e përdorin këtë sistem si një mekanizëm mbrojtës kundër viruseve dhe elementëve të tjerë gjenetikë të lëvizshëm që përpiqen t’i sulmojnë ato. Kur një virus sulmon një bakter, ai mbron veten duke copëtuar ADN-në virale, duke parandaluar kështu riprodhimin e virusit.

Në të njëjtën kohë, bakteri ruan një pjesë të prerë të ADN-së virale në gjenomin e tij si shabllon në mënyrë që të përdorë të njëjtin model mbrojtës nëse sulmohet përsëri nga i njëjti virus.

Shkencëtarët e morën këtë teknologji nga bakteret dhe e ridizajnuan për nevojat e modifikimit të gjenomit, pra inxhinierisë gjenetike të gjeneratës së fundit.

Kur kjo teknologji aplikohet në gjenomin e njeriut, ajo mund të modifikojë ose heqë një pjesë të caktuar të ADN-së, e cila mund të ketë aplikime të ndryshme në mjekësi dhe bioteknologji. E njëjta teknologji mund të përdoret për të trajtuar sëmundjet gjenetike (për shembull, terapia gjenetike për aneminë qelizore drapër është miratuar) ose për të ndryshuar vetitë e bimëve ose të korrave.

Bimët e modifikuara me teknologjinë CRISPR-Cas nuk konsiderohen organizma të modifikuar gjenetikisht (OMGJ) në të njëjtën kategori si kulturat klasike OMGJ, pasi që CRISPR-Cas ndryshon gjenet specifike pa futur gjene të huaja në organizëm, në kontrast me kulturat e zakonshme OMGJ që shpesh përfshijnë gjene të huaja.

Në bimët e modifikuara me teknologjinë CRISPR-Cas, ndryshimet janë të ngjashme me ato që ndodhin natyrshëm përmes mutacioneve. Këto ndryshime nuk lënë rikombinime ADN, që do të thotë se bimët nuk dallohen nga variacioni natyror.

Hulumtimi i ri izraelit u krye në laboratorët e Shaul Yalovsky dhe Nir Sade, dhe u drejtua nga një ekip studiuesish nga Shkolla e Shkencave të Bimëve dhe Sigurisë Ushqimore në Fakultetin e Urtë të Shkencave të Jetës në Tel Aviv. Rezultatet e studimit u publikuan në revistën shkencore PNAS.

Shkencëtarët interpretojnë se në dritën e ngrohjes globale dhe reduktimit të burimeve të ujit të freskët, nevoja për kultura bujqësore që konsumojnë më pak ujë pa reduktuar rendimentet po rritet.

Back to top button