Kurti: Përkulemi para kujtimit të Bacës Ukë

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka përkujtuar intelektualin Ukshin Hoti, në 23-vjetorin e zhdukjes.
Kurti përmes një shkrimi në “Facebook”, tha se profesori Ukshin Hoti mbetet busullë etike, politike dhe intelektuale për gjenerata të akademikëve shqiptarë dhe qytetarë të angazhuar politikisht.
Ndërsa, kujtoi se janë zotuar dhe marrë për detyrë parësore të këmbëngulin te Serbia, si përgjegjëse për zhdukjen e tij, dhe çdo qytetari tjetër, që sa më shpejt të ndriçohet fati i të zhdukurve me dhunë gjatë luftës.
“23 vite mungesë e zbrazëti e paplotësuar për veprimtarin patriot e politikanin intelektual, Ukshin Hoti. Pas lirimit të tij të fundit nga burgu, ai u dërgua në një vend të panjohur. Sot e asaj dite nuk dihet për fatin e vendndodhjen e tij. Janë bërë 23 vite nga rrëmbimi dhe zhdukja pas lirimit të profesorit Ukshin Hotit. Por nuk mund të zhduket një nga mendjet më të ndritura të kombit. Shkencëtari i mirëfilltë i politikës, Ukshin Hoti, është në veprën që ka lënë. Në tre librat e tij që do të jetojnë edhe pas neve: “Filozofia politike e çështjes shqiptare”, “Lufta e ftohtë dhe detanti” si dhe “Bisedë përmes hekurash””, ka shkruar Kurti.
Tutje kryeministri Kurti ka thënë se Hoti është edhe një nga 1617 personat e zhdukur me dhunë në Republikën e Kosovës, nga lufta e fundit. Në kërkim të personave të zhdukur gjatë luftës në Kosovë, nga java e kaluar kanë filluar gërmimet në afërsi të Minierës në Shtaval, afër Sijenicës, në territorin e Serbisë.
Ai ka thënë se delegacioni i Republikës së Kosovës për bisedime për çështjen e personave të zhdukur, ka kërkuar në vazhdimësi nga përfaqësuesit e institucioneve të Serbisë, që të ndajnë informata për vendndodhjen e personave të zhdukur dhunshëm gjatë luftës.
“Delegacioni udhëhiqet nga Andin Hoti, që njëherit kryeson Komisionin Qeveritar për Personat e Zhdukur. Andini ishte 12 vjeç, kur e kishte parë për herë të fundit babain e tij, Ukshinin. Përqafimin e fundit ia kishte dhënë përmes grilave. Ai është rritur bashkë me dhimbjen dhe ankthin me të cilën familjet përballen tash e 23 vite. Kjo dhimbje e ky ankth i familjeve rritet çdo ditë e më shumë. Përkulemi para kujtimit të Bacës Ukë, para familjes Hoti e të gjitha familjeve që përditë e ndjenjë mungesën e thellë të më të dashurve të tyre. Rivendosjen e drejtësisë e kemi borxh e obligim ndaj çdo familje të Kosovës, por mbi të gjitha për vërtetësinë dhe qëndrueshmërinë tonë si shtet e si popull”, ka shkruar Kurti.
Më 16 maj të vitit 1999, Ukshin Hoti u lirua nga Burgu i Dubravës dhe nga ajo ditë nuk dihet asgjë më për fatin e tij./21Media

Back to top button