Operacionet në minierën më të thellë të arit në botë, në Afrikën e Jugut, janë ndalur pasi u zbuluan 164 raste të koronavirusit.

Miniera Mponeng, si gjithë të tjerët në vend, rifilloi punën muajin e kaluar pasi u mbyll në mars si pjesë e një bllokimi kombëtar. Kishte funksionuar me kapacitet 50% por disa punëtorë raportohet se kanë ngritur shqetësime në lidhje me sigurinë e tyre, transmeton rtv21.tv.

Shumica e atyre që testuan pozitivisht nuk shfaqnin simptoma. Të gjithë ata janë futur në izolim, sipas pronarëve të minierës.

Kompania tha se 650 punëtorë ishin testuar pasi një rast i parë u zbulua javën e kaluar.

Afrika e Jugut ka shumicën e rasteve të koronavirusit në Afrikë – 21.343. Ajo ka regjistruar 407 vdekje – më pak se Egjipti dhe Algjeria

Minierat e Afrikës së Jugut, ku njerëzit shpesh punojnë nën tokë, shpesh kanë qenë epiqendra për sëmundje të tjera ngjitëse si tuberkulozi dhe HIV.

Pavarësisht viteve të rënies relative, Afrika e Jugut mbetet një nga prodhuesit më të mëdhenj të arit në botë dhe ky sektor është një pjesë thelbësore e ekonomisë kombëtare./21Media