Muzika që fshin kufijtë: Festivali i rokut në Prizren

Festivali “Prizren Rock and Blues” i bashkoi të gjitha gjeneratat në qytetin e dytë më të populluar në jug të Kosovës, Prizren.

Në festivalin e dytë me radhë, i cili mbahet në ish-kampin e KFOR-it nga data 4 deri më 6 korrik, ky qytet solli së bashku 12 grupe dhe muzikantë nga Kosova dhe rajoni, si dhe nga Spanja, Finlanda, Suedia e Australia, përfshirë edhe kitaristin e njohur maqedonas, Vlatko Stefanovski.

Muzikantë të tjerë pjesëmarrës në festival janë: Frank Gambale, Metal de Facto, Dirty Loops dhe Maya Band.

Drejtori i festivalit, Hekuran Gashi, thotë se plani ka qenë që të rikthehet muzika rok, diçka që, thotë ai, ka kohë që “ka vdekur”.

“Në Prizren ka qenë shkolla e parë e muzikës në Kosovë, kemi disa festivale që janë mbajtur këtu. Dhe kryetari ynë është një ish-roker. Gjithçka, në njëfarë mënyre, tregonte për këtë festival, i cili siç e planifikojmë do të rritet nga viti në vit”, tha Gashi për Radion Evropa e Lirë.

Në mesin e të pranishmëve kishte të rinj dhe pensionistë, por kishte edhe nga ata që sollën me vete fëmijët dhe nipërit e tyre.

“Isha shumë i lumtur për këtë festival. Më kthen 50 vjet pas kur muzika rok ishte muzika e rinisë sonë. Më pëlqen dhe ka grupe vërtet të shkëlqyera”, ndau përshtypjet e tij për REL-in, Sadik Shporta, pensionist nga Prizreni.

“Muzika rok do të jetojë”

Interesim shtesë mbretëroi pikërisht për paraqitjen e Vlatko Stefanovskit, muzikant i etnorokut nga Maqedonia e Veriut, i cili u kthye në Prizren për herë të dytë.

“Muzika rok do të jetojë për një kohë të gjatë. Ishte e mrekullueshme, prodhimi ishte në nivel të lartë, u ndiem shumë mirë. Publiku ishte në humor të mirë, nikoqirët na pritën shumë mirë. Gjithçka ishte vërtet e mrekullueshme”, tha Stefanovski.

Ai ishte veçanërisht i gëzuar që “të rinjtë erdhën për të dëgjuar rokënrol”.

Rokerët u shprehën të kënaqur me organizimin, por edhe publiku, i cili shpesh i shpërblente me duartrokitje, duke kërcyer dhe kënduar me muzikën e tyre.

“Ne jemi të nderuar që jemi këtu. Gjithçka është fantastike në Prizren. Presim një shfaqje të mirë, do të japim 110 për qind”, tha për REL-in Sami Hinkka, basist i grupit “Matal De Facto” nga Finlanda.

Menan Kiseri, udhëheqës i grupit “Prizren International Band”, ka gati gjysmë shekulli që merret me muzikë. Për të, ky festival, në organizimin e të cilit ka marrë pjesë aktive, është “ëndrra e 50-të vjetore”.

“Prizrenasit më në fund e kanë këtë festë. Por, jo vetëm ata. Emrat (e grupeve dhe muzikantëve) janë të mëdhenj edhe për Evropën. ‘Metal De Facto’ është, për shembull, një nga grupet më të njohura të metalit”, thotë Kiseri.

Programi i shkëlqyer i festivalit solli në Prizren, pas gati 30 vjetësh, kitaristin e njohur nga Mitrovica e Veriut, Petar Rakiq, organizator i festivalit të xhazit dhe bluzit në atë qytet.

“Gjithçka është në nivel profesional, duke filluar nga sistemi i adresave publike. Rokënroli bashkon njerëzit dhe fshin të gjithë kufijtë”, thotë Rakiq.

Kryetari i kësaj komune të dytë më të madhe në Kosovë, Saqir Totaj, thotë se ky festival është një promovim shtesë i qytetit në Bistricë. Ai beson se numri i turistëve do të rritet, gjë që do të ndikojë edhe më tej në zhvillimin e ekonomisë.

Sipas tij, plani është që të organizohet akademia dhe muzeu i shkëmbinjve dhe për këtë po punohet që vit pas viti kjo ngjarje të jetë më e fortë./rel

Back to top button