NASA mbyll misionin 30-vjeçar në hapësirë

Pas 30 vjetësh në orbitë, operacionet e misionit për anijen e përbashkët NASA-JAXA Geotail kanë përfunduar, pas dështimit të regjistruesit të mbetur të të dhënave të anijes.

Që nga nisja e tij më 24 korrik 1992, Geotail rrotulloi Tokën, duke mbledhur një grup të dhënash të pamasë mbi strukturën dhe dinamikën e magnetosferës, flluskës magnetike mbrojtëse të Tokës.

Geotail fillimisht ishte planifikuar për një periudhë katërvjeçare, por misioni u zgjat disa herë për shkak të kthimit të të dhënave me cilësi të lartë, të cilat kontribuan në mbi një mijë botime shkencore.

Ndërsa një nga dy regjistruesit e të dhënave të Geotail dështoi në vitin 2012, i dyti vazhdoi të funksiononte deri në një anomali më 28 qershor 2022. Pasi përpjekjet për të riparuar nga distanca regjistruesin dështuan, operacionet e misionit përfunduan më 28 nëntor 2022.

“Geotail ka qenë një satelit shumë produktiv dhe ishte misioni i parë i përbashkët NASA-JAXA”, tha Don Fairfield, shkencëtar emeritus i hapësirës në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA-s në Greenbelt, Maryland, dhe shkencëtari i parë i projektit të NASA-s për Geotail deri në pensionimin e tij. 2008.

“Misioni dha një kontribut të rëndësishëm për të kuptuarit tonë se si era diellore ndërvepron me fushën magnetike të Tokës për të prodhuar stuhi magnetike dhe aurora”.

Me një orbitë të zgjatur, Geotail lundroi nëpër kufijtë e padukshëm të magnetosferës, duke mbledhur të dhëna mbi procesin fizik që po luan atje për të ndihmuar në kuptimin se si rrjedha e energjisë dhe grimcave nga Dielli arrin në Tokë. Geotail bëri shumë zbulime shkencore, duke përfshirë ndihmën e shkencëtarëve të kuptojnë se sa shpejt materiali nga Dielli kalon në magnetosferë, proceset fizike që ndodhin në kufirin e magnetosferës dhe identifikimin e oksigjenit, silikonit, natriumit dhe aluminit në atmosferën hënore.

Misioni ndihmoi gjithashtu në identifikimin e vendndodhjes së një procesi të quajtur rilidhja magnetike, i cili është një transportues kryesor i materialit dhe energjisë nga Dielli në magnetosferë dhe një nga nxitësit e aurorës. Ky zbulim hapi rrugën për misionin Magnetosferik Multiscale , ose MMS, i cili filloi në 2015.

Gjatë viteve, Geotail bashkëpunoi me shumë nga misionet e tjera hapësinore të NASA-s, duke përfshirë MMS, Sondat Van Allen, Historinë Kohore të Ngjarjeve dhe Ndërveprimet në shkallë makro gjatë misionit Substorms, Cluster dhe Wind. Me një orbitë që e çonte atë deri në 120,000 milje nga Toka herë pas here, Geotail ndihmoi në sigurimin e të dhënave plotësuese nga pjesët e largëta të magnetosferës për t’u dhënë shkencëtarëve një pamje të plotë se si ngjarjet e parë në një zonë ndikojnë në rajone të tjera. Geotail u bashkua gjithashtu me vëzhgimet në terren për të konfirmuar vendndodhjen dhe mekanizmat se si formohet aurora.

Edhe pse Geotail ka përfunduar me mbledhjen e të dhënave të reja, zbulimet shkencore nuk kanë mbaruar. Shkencëtarët do të vazhdojnë të studiojnë të dhënat e Geotail në vitet e ardhshme./21Media

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button