​Nuk ka marrëveshje mes palëve në Mal të Zi për zgjidhjen e krizës

Takimi i përfaqësuesve të partive politike ka përfunduar sot në Kuvendin e Malit të Zi pa marrëveshje konkrete për zgjidhjen e krizës politike dhe institucionale të shkaktuar nga ndryshimi kontestues i Ligjit për Presidentin dhe mungesa e konsensusit për zgjedhjen e gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese.

Kryetarja e Kuvendit të Malit të Zi, Danijela Gjuroviq, tha se sot “janë përcaktuar temat që duhet të jenë pjesë e dialogut në të ardhmen”, duke thënë se arritja më e madhe ka qenë se të gjitha palët kanë qenë të gatshme të vijnë dhe të bisedojnë.

Gjuroviq tha se çështja e zgjedhjes së gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese është prioritet i Kuvendit dhe se ajo duhet të zgjidhet në seancën e 22 nëntorit.

Ajo konfirmoi se në takim kanë qenë përfaqësuesit e Frontit Demokratik (DF), pasi nuk ka marrë pjesë presidenti, por nënkryetarët e DPS dhe PSD. Ajo kujtoi se në mbledhjen e korrikut nuk ishte problem që jo të gjithë ishin kryetarë partish.

Ajo bëri të ditur se do të ketë më shumë takime si kjo e sotmja.

Krerët e Frontit Demokratik, Andrija Mandiq, Milan Knezheviq dhe Nebojsha Medojeviq, thanë se nuk do t’u përgjigjen më thirrjeve për dialog të liderëve të partive parlamentare dhe vlerësuan se qëllimi i presidentit të Malit të Zi dhe kreut të Partisë Demokratike Partia e Socialistëve (DPS), Milo Gjukanoviq, duhet të pengojë dialogun dhe marrëveshjen për zgjidhjen e krizës së thellë politike.

Mosardhja e kryetarit të Partisë Demokratike të Socialistëve, Milo Gjukanoviq, në takimin e sotëm është mesazh se DPS-ja nuk dëshiron kompromis, tha Mandiq në një konferencë për shtyp në përgjigje të pyetjes nëse DPS-ja do të ishte dakord. për kompromis për Gjykatën Kushtetuese do të tërhiqnin Ligjin për Presidentin.

Duke folur për ndryshimet e diskutueshme të Ligjit për Presidentin, kryeministri në mandat teknik Dritan Abazoviq në një konferencë të veçantë për media tha se do të pranonte nëse Gjykata Kushtetuese thotë se nuk është sipas rregullave.

Ndryshimet e diskutueshme në Ligjin për Presidentin e Republikës u propozuan nga Fronti Demokratik (DF), dhe u mbështetën nga Demokratët dhe Lëvizja Qytetare URA e Abazoviqit, pasi presidenti Milo Gjukanoviq refuzoi të mbështesë kandidatin e tyre për mandat – deputet dhe gjatë. diplomati i kohës Miodrag Lekiq.

Sipas Kushtetutës, Presidenti i Republikës ka autoritetin ekskluziv për të propozuar një kandidat për përbërjen e qeverisë së re. Por, me ndryshimin e ligjit për kompetencat e tij, shumica parlamentare e kaloi atë proces në Kuvend për t’i hapur rrugën Lekiqit për të formuar qeverinë e re, pasi Abazoviq humbi mbështetjen e shumicës në gusht.

Kushtetuta nuk parashikon situatën në të cilën ndodhet Mali i Zi: që qeveria, në këtë rast qeveria e Dritan Abazoviqit, iu votua mosbesimit në parlament dhe presidenti i vendit refuzon t’ia besojë mandatin kandidatit të shumicës parlamentare.

Partitë që më parë e kanë përkrahur ligjin kanë bërë të ditur se kjo zgjidhje është propozuar dhe mbështetur për të dalë nga “ngërçi aktual” dhe për t’i hapur rrugën Lekiqit për formimin e qeverisë së re.

BE-ja, ambasadat e SHBA-së dhe Britanisë së Madhe dhe vendet e QUINT-it shprehën shqetësimin e tyre për ndryshimin e Ligjit dhe ftuan aktorët politikë në dialog se si të dalin nga “ngërçi ekzistues”.

Mbrëmë mijëra qytetarë nga i gjithë Mali i Zi morën pjesë në një protestë në Podgoricë nën sloganin “Ima nas”, e organizuar për shkak të, siç thuhet, “anarkisë kushtetuese, sociale dhe ekonomike” në vend.

Organizatorët paraqitën kërkesat tërheqjen e ligjit të ndryshuar për Presidentin e Republikës, organizimin e zgjedhjeve të jashtëzakonshme parlamentare dhe marrëveshjen për zgjedhjen e gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese.

Edhe teksa protesta po vazhdonte, BE-ja lëshoi një nga një sërë njoftimesh në të cilat paralajmëron se është e nevojshme të zgjidhen sa më parë gjyqtarët e Gjykatës Kushtetuese.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button