​Numri ideal i orëve të gjumit për shëndetin e mirë të zemr

Mungesa e gjumit mund të ndikojë negativisht në shëndet, duke rritur rrezikun e problemeve si lodhja, reduktimi i përqendrimit dhe kujtesës, madje edhe sëmundjet e zemrës.

Kjo u konfirmua nga një sondazh i fundit që përfshin një milion njerëz në gjashtë vende. Studimi tregoi se gjumi më pak se shtatë orë rrit rrezikun e zhvillimit të presionit të lartë të gjakut me shtatë për qind, dhe më pak se pesë orë e rrit këtë rrezik me 11 për qind.

Gjetjet, të prezantuara në takimin vjetor shkencor të Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë në SHBA, treguan se femrat janë në rrezik më të madh se meshkujt, shkruan “The Mirror”.

“Sa më pak të flini, aq më shumë ka gjasa që të zhvilloni presion të lartë të gjakut në të ardhmen. Ajo që po shohim është se mungesa e modeleve të mira të gjumit mund të rrisë rrezikun e presionit të lartë të gjakut, i cili e dimë se mund të ndikojë në sëmundjet e zemrës dhe goditjen në tru,” tha studiuesi kryesor i studimit, Kaveh Hosseini.

Për qëllimin e studimit, shkencëtarët shqyrtuan të dhënat nga 1 milion e 44 mijë e 35 njerëz nga gjashtë vende që nuk kishin presion të lartë të gjakut në fillim të studimit.

Mesatarisht, ata u monitoruan për një periudhë pesëvjeçare. Kur faktorë të tillë si rreziku i sëmundjeve të zemrës, gjinia, arsimi, pirja e duhanit dhe pesha trupore u morën parasysh, një ekip studiuesish zbuloi se kohëzgjatja e shkurtër e gjumit lidhej me një rrezik më të lartë të presionit të lartë të gjakut.

Shërbimi Kombëtar i Shëndetit (NHS) rekomandon që të rriturit të flenë nga shtatë deri në tetë orë. Studiuesit thonë se njerëzit duhet të flasin me mjekun e tyre të përgjithshëm për modelet e tyre të gjumit, pasi kushte të tilla si apnea obstruktive e gjumit janë të lidhura me norma më të larta të presionit të lartë të gjakut, sulmit në tru dhe sëmundjeve të zemrës.

“Gjumi shumë i vogël duket të jetë më i rrezikshëm tek gratë. Diferenca është statistikisht e rëndësishme, megjithëse nuk jemi të sigurt nëse është klinikisht i rëndësishëm dhe nëse nevojitet studim i mëtejshëm,” përfundoi Hosseini.

Back to top button