OBSH: Pandemia COVID-19 mund të përfundojë këtë vit

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë për situata emergjente, Michael Ryan, sot deklaroi se pandemia e virusit koronar mund të përfundojë këtë vit nëse problemet në disponueshmërinë e vaksinave dhe ilaçeve zgjidhen shpejt.
Ryan tha se “virusi mund të mos zhduket kurrë”, pasi viruse të tilla pandemike “përfundimisht bëhen pjesë e ekosistemit”, raporton agjencia AP.
Por, siç tha ai, ka mundësi që gjendja emergjente në shëndetësinë publike të përfundojë këtë vit, nëse bëhen gjërat që tashmë janë diskutuar.
OBSH vlerësoi se ka një çekuilibër në vaksinimin kundër virusit korona midis vendeve të pasura dhe të varfra dhe tha se ishte një “dështim moral”.
Sipas AP, më pak se 10% e njerëzve në vendet më të varfra morën një dozë të vetme të vaksinës kundër koronavirusit.
“Ajo që duhet të bëjmë është të arrijmë një nivel të ulët të incidencës së sëmundjeve me vaksinimin maksimal të popullatës sonë, por në mënyrë që askush të mos vdesë”, tha Ryan.
Ai theksoi se “aksidenti” është shkaktuar nga përçarja e sistemit social, ekonomik dhe politik dhe jo nga virusi korona.
Ryan gjithashtu iu bashkua debatit nëse virusi korona duhet të konsiderohet një sëmundje endemike.
“Malaria endemike po vret qindra mijëra njerëz. Endemike në vetvete nuk do të thotë e mirë. Endemik do të thotë vetëm se është atje përgjithmonë,” tha ai.
Zyrtarët e shëndetit publik paralajmëruan se virusi korona nuk ka gjasa të çrrënjoset dhe thanë se ai do të vazhdojë të vrasë njerëz, megjithëse në nivele shumë më të ulëta, edhe pasi të bëhet endemik.

Back to top button