OBSH rekomandon dozën përforcuese për njerëzit me sistem të dobët imunitar

Paneli këshillues i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) rekomandoi sot që njerëzit që kanë një sistem imunitar të dobësuar ose kanë marrë një vaksinë të inaktivizuar duhet të marrin një dozë përforcuese të vaksinës kundër koronavirusit.
Shumë vende po prezantojnë një dozë përforcuese të vaksinës që synon të moshuarit dhe njerëzit me probleme shëndetësore, por shqetësimet rreth virusit të ri të llojit omicron kanë bërë që disa vende të zgjerojnë listën e tyre në më shumë, sipas Reuters.
Me shkallën e ulët të vaksinimit shqetësuese në pjesën më të madhe të botës në zhvillim, OBSH ka paralajmëruar se përdorimi i dozave primare të vaksinave, në vend të dozës së tretë, duhet të jetë prioritet.
Rekomandimi i OBSH-së erdhi pasi Grupi Këshillimor Strategjik i Ekspertëve (SAGE) për imunizimin mbajti një takim të martën për të vlerësuar nevojën për një dozë përforcuese të vaksinës kundër koronavirusit.
Kryetari i SAGE Alejandro Cravioto tha në konferencën për shtyp se të dhënat e reja tregojnë se efektiviteti i vaksinave është në rënie, me një rënie të ndjeshme të vërejtur te të moshuarit.
“Vaksina e koronavirusit mbron “shumë mirë” gjashtë muaj pas marrjes së dozës së fundit me një “reduktim të vogël, modest” të mbrojtjes”, tha drejtoresha e departamentit të imunizimit të OBSH-së, Kate O’Brien.
Një dozë e vaksinës Johnson dhe Johnson është ende efektive në mbrojtje, por të dhënat nga provat klinike të kompanisë dhe përdorimi i dy dozave, tregojnë qartë përfitimet e vaksinimit të mëtejshëm, tha Cravioto.

Back to top button