​OBSH: Të bëhen përpjekje drastike për të reduktuar kripën, 7 milionë jetë në rrezik

Zbatimi i politikave për të reduktuar kripën në ushqim mund të shpëtojë rreth 7 milionë jetë në mbarë botën deri në vitin 2030.
Por vetëm 5% e shteteve anëtare të Organizatës Botërore të Shëndetësisë kanë politika të detyrueshme dhe gjithëpërfshirëse të reduktimit të natriumit.
“Bota është jashtë rrugës për të arritur qëllimin global për të reduktuar marrjen e natriumit me 30% deri në vitin 2025”, thekson OBSH.
Marrja mesatare globale e kripës vlerësohet të jetë 10.8 gram në ditë, më shumë se dyfishi i marrjes së rekomanduar të OBSH-së prej më pak se 5 gram kripë në ditë (e barabartë me një lugë çaji).
“Dietat e pashëndetshme janë shkaku kryesor i vdekjeve dhe sëmundjeve globalisht, dhe marrja e tepërt e natriumit është një shkaktar kryesor”, theksoi Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së.
Një lëndë ushqyese thelbësore, kur konsumohet me tepricë të natriumit rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, por disa studime dokumentojnë një rrezik në rritje të kancerit të stomakut, obezitetit, osteoporozës dhe sëmundjeve të veshkave.
Pavarësisht kësaj, vetëm 9 vende (Brazili, Kili, Republika Çeke, Lituania, Malajzia, Meksika, Arabia Saudite, Spanja dhe Uruguai) kanë një paketë politikash gjithëpërfshirëse me masa të detyrueshme për reduktimin e natriumit.
OBSH u bën thirrje të gjitha vendeve që të zbatojnë miratimin e detyrueshëm të politikave dhe të promovojnë për uljen e sasisë së natriumit në ushqim.

Back to top button