OKB thotë se 5 milionë ukrainas kanë ikur, por ku kanë shkuar?

Pothuajse pesë milionë ukrainas kanë ikur nga lufta që nga pushtimi i Rusisë, thonë Kombet e Bashkuara, në krizën më të shpejtë të refugjatëve në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore.
Gratë dhe fëmijët përbëjnë rreth 90% të atyre që kanë ikur. Burrat e moshës 18 deri në 60 vjeç kanë të drejtë për thirrje ushtarake dhe nuk janë në gjendje të largohen nga vendi, shkruan BBC, përcjell rtv21.tv.
Pothuajse dy të tretat e të gjithë fëmijëve ukrainas janë detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre, përfshirë ata që janë ende brenda vendit, thotë OKB.
Më shumë se 2.8 milionë refugjatë ukrainas janë tani në Poloni.
Shifrat e agjencisë së OKB-së për refugjatët (UNHCR) tregojnë se rreth 645,000 ukrainas u larguan në shkurt, me afro 3.4 milionë që e kanë bërë këtë në mars dhe 945,000 janë larguar deri më tani këtë muaj.
“Çelësi është që kufijtë të mbeten të hapur, njerëzit të kenë akses në sigurinë dhe kur të arrijnë në vendet fqinje të kenë akses në ndihmë”, u tha gazetarëve në Gjenevë zëdhënësja e UNHCR Shabia Mantoo./21Media

Back to top button