​Portugali: Bie vjelja e ullirit për të dytin vit radhazi

Dy vite radhazi me rënie të prodhimit të vajit të ullirit po shqetësojnë prodhuesit në Valpaços, një bashki ku bujqësia është shtylla kryesore e ekonomisë dhe ku kombinohen teknikat tradicionale dhe moderne të vjeljes së ullirit.

Fushata nisi me turp në këtë bashki në rrethin e Vila Realit për shkak të shiut të dendur që ka rënë në rajon, por pak nga pak punëtorët po udhëtojnë nëpër ullishte dhe heshtja thyhet nga zhurma e shufrave dhe traktorëve mekanikë.

“Ky është viti i dytë radhazi që nuk ka ullinj,” i tha Lusa Paulo Ribeiro, president i Kooperativës së Ullinjve Valpaços në rrethin Vila Real.

Kërkesa për vaj ulliri ka qenë “e madhe” dhe kooperativa planifikon të fillojë shitjen e “gjërave të reja” brenda dy javësh.

Ai shprehu shqetësimin e tij për sektorin e ullirit, i cili ka shënuar dy vite radhazi një rënie të madhe të prodhimit dhe shpjegoi se në vitin 2021, kooperativa mori rreth 13 milionë kilogramë ullinj, shifër kjo që ra në 6 milionë në 2022 për shkak të ndaj thatësirës që preku të korrat.

“Dhe këtë vit duhet të marrë rreth 5 milionë kilogramë”, tha ai, duke shtuar se lulëzimi ishte i mirë, por moti i paqëndrueshëm, sidomos breshëri i shtatorit, bëri që të bien shumë ullinj.

Disa famulli në zonën përreth qytetit u goditën keq dhe dëmi ishte “shumë i madh”, sipas Paulo Ribeiro.

“Është shumë shqetësuese. Kjo është një komunë në thelb bujqësore,” theksoi ai.

Dhe, shpjegoi ai, në të njëjtën kohë që ka më pak ullinj, rriten kostot e prodhimit, nga plehrat dhe karburantet te puna.

“Dhe arrini në fund të vitit dhe nuk dorëzohet ulliri, si në rastin tim”, u ankua ai, duke theksuar se “vështirësitë do të reflektohen vitin e ardhshëm”.

Paulo Ribeiro tha se “cilësia e vajit fillon në fushë” dhe shpjegoi se kooperativa ofron “një nxitje” për fermerët që të korrin më herët në mënyrë që frutat të mos piqen shumë.

Në Valverde, 58-vjeçari Joaquim Santos është duke korrur me gruan dhe nipin e tij. Ai përdor metodën tradicionale të pëlhurave të gomuara të shtrira në tokë nën pemën e ullirit dhe shkopinj, njëri prej tyre mekanik, për të ndihmuar në rënien e ullinjve.

“Është pak përpjekje, e lodhshme dhe do të duhen edhe disa ditë për të zgjedhur, por duhet ta bëjmë”, tha ai, duke vënë në dukje se nuk ka fuqi punëtore.

Nipi i tij Rui Rodrigues, 22-vjeç, një student universiteti, bëri një pushim nga kursi i tij i menaxhimit për të ndihmuar xhaxhain e tij. “Duke qenë se ka mungesë njerëzish, erdha të ndihmoj”, theksoi ai.

Shumë ullinj kanë rënë nën disa prej ullinjve për shkak të erës së fortë gjatë javëve të fundit. Pas dy viteve “super të mira”, thatësira e vitit të kaluar dhe stuhitë e këtij viti kanë ulur të korrat.

“Dy vjet më parë kisha rreth 35 mijë kilogramë dhe vitin e kaluar 13 mijë”, tha ai, duke vënë në dukje se këtë vit pret të korr nga “12 mijë deri në 13 mijë kilogramë” dhe se “është shumë e ndërlikuar për ata që sigurojnë jetesën nga bujqësia” sepse të “rritjes së ekzagjeruar” të naftës dhe produkteve të tilla si plehrat.

Në Fonte Mercê, Luís Pereira, 25-vjeç, drejton një traktor të madh me një tendë të artikuluar që e vendos rreth pemëve të ullirit për të korrur mekanikisht ullinjtë.

Ai punon në një fermë me 180 hektarë ullishte dhe i është përkushtuar mekanizimit.

“Është shumë më mirë dhe jep shumë më tepër rendiment. Ndërsa na duhen rreth dy muaj për ta bërë këtë, ne nuk mund ta bënim as për katër muaj. Do të duheshin shumë njerëz”, theksoi ai, duke vënë në dukje se kjo pronë gjithashtu pësoi rënie të prodhimit për shkak të motit të keq.

Të korrat i dorëzohen kooperativës, një njësi industriale me pesë linja pritjeje, ku ullinjtë shkarkohen dhe ndahen sipas gjendjes së ruajtjes dhe shumëllojshmërisë, më pas pastrohen, analizohen, lahen dhe shndërrohen në vaj ulliri.

Aty vaji i ullirit në shishe pesë litra është shitur prej disa kohësh, ka ende shishe në shitje, por sipas Paulo Ribeiro, kërkesa tashmë është e lartë për vaj ulliri të ri.

Rënia e prodhimit po reflektohet në çmimin e vajit të ullirit dhe aktualisht në shumë tregje, dyqane dhe supermarkete shishja prej pesë litrash tashmë shitet për 50 euro.

“Është ndërkombëtare. Spanja, Greqia dhe vendet e tjera që prodhojnë shumë gjithashtu nuk kanë ullinj, dhe kjo është ajo që rrit çmimin e vajit të ullirit,” përfundoi Paulo Ribeiro.

Dhe është, sipas tij, “e pashmangshme” që çmimi të rritet “disi”, jo vetëm për të ndihmuar fermerët të përballojnë kostot e prodhimit.

Sipas disa parashikimeve, vaji i ullirit mund të arrijë në 10 euro për litër në Portugali.

Kooperativa prodhon vaj ulliri ekstra të virgjër dhe të virgjër, dhe rreth 70% e prodhimit të saj është për shitje në tregun e brendshëm dhe 30% për eksport.

Sipas Paulo Ribeiro, kjo është një organizatë me “llogari në rregull” dhe rreth 1800 anëtarë nga Valpaços dhe Mirandela.

Back to top button