Prej sot, qytetarët do të mund të lëvizin pa maska ​​në ambient të hapur, do të lejohen dasma, festime, festa në ambient të hapur/tarraca verore deri në 100 persona, ndërsa prania e audiencës do të lejohet të garave sportive në ambient të hapur deri në 30 për qind të kapacitetit të përgjithshëm të vizitorëve në Maqedoninë e Veriut.

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe theksoi se megjithëse epidemia po pakësohet, qytetarët duhet të jenë të kujdesshëm.

Shtabi qendror koordinativ për Kovid-19 pranë Qeverisë së RMV-së, i pranoi rekomandimet e Komisionit për sëmundje infektive për lehtësimin e masave, duke filluar prej sot, 1 qershor 2021. Pres shërbimi i Qeverisë kumtoi se Shtabi në mbledhjen e sotme i ka shqyrtuar dhe konfirmuar rekomandimet e Komisionit dhe i propozoi për miratim përfundimtar në seancën e nesërme qeveritare.

Rekomandimet  që janë propozuar të vlejnë prej sot, janë pranuar nga Shtabi qendror i krizës pas diskutimit dhe duke e marrë parasysh gjendjen e volitshme epidemilogjike me Kovid-19 në shtet tani, e cila karakterizohet me zvogëlimin e incidencës 14-ditore (numri i rasteve të reja) të rasteve pozitive, zvogëlimin e testeve pozitive për Kovid-19 në raport me numrin e përgjithshëm të personave të testuar, zvogëlimin e numrit të rasteve aktive dhe numrit të personave të hospitalizuar.

Për lehtësimin e masave të tanishme restriktive, janë propozuar shtatë rekomandime.

– Heqja e maskës në hapësirat publike, me rekomandim që maska të mbahet nëse numri i personave është më i lartë. Mbetet në fuqi masa që maska të mbahet në transportin publik, taksi dhe në të gjitha hapësirat e mbyllura.

– Të lejohet publiku në ngjarjet sportive të cilat mbahen në ambiente të hapura deri në 30 për qind, nga kapaciteti i përgjithshëm i vizitorëve, me respektim të obligueshëm të  distancës mes vizitorëve nga 1.5 deri në 2 metra (tre vende), dhe me zbatim të vazhdueshëm të masave për mbrojtje nga KOVID-19.

– Hiqet masa për ndalim të grupimit në hapësirë publike të më shumë se katër personave.

– Të lejohet organizimi i dasmave, ahengjeve në hapësira të hapura, terasa deri në maksimum 100 persona, dhe jo më shumë se 50 për qind e kapacitetit të hapësirës dhe maksimum 6 persona në tavolinë duke siguruar distancën e rekomanduar midis personave. Të lejohet muzika gjatë organizimit të dasmave, në pajtim me protokollin adekuat.

– Numri i personave në një tryezë në objektet hotelierike rritet nga katër persona në gjashtë persona duke siguruar distancën e rekomanduar midis personave në tryezë.

– Rekomandohet të hiqet masa për punë në ndërrime dhe distancë (neni 3, pika 14 e Vendimit mbi rekomandimet parandaluese, masat e përkohshme, masat e urdhëruara, protokollet e synuara, planet dhe algoritmet për të vepruar për të mbrojtur shëndetin e popullatës nga ato ngjitëse sëmundja KOVID-19 e shkaktuar nga virusi SARS-CoV-2, rastet dhe periudha kohore e aplikimit të tyre (“Gazeta Zyrtare e Republikës së Maqedonisë” Nr. 263/20),

– Mbetet në fuqi ora policore deri më 15 qershor 2021.