​Pse veshët tuaj duken më të mëdhenj me kalimin e moshës

Plakja është një betejë me gravitetin dhe graviteti fiton gjithmonë. Ndërsa shumë pjesë të trupit bëhen më të dobëta me kalimin e viteve, ka një që duket se bëhet më e madhe me kalimin e kohës, dhe ky janë veshët tanë. A do t’ju bëjë të ndiheni më mirë nëse ju themi se në fakt nuk rriten, thjesht “zgjatohen”?

Nina Shapiro, një pediatre dhe specialiste e ORL në Los Anxhelos dhe profesoreshë  në UCLA, e shpjegon këtë në këtë mënyrë: “Ashtu si indet e tjera të fytyrës, si faqet dhe nofulla, priren të shtrihen, po ashtu edhe strukturat e veshit.”

“Ajo që në të vërtetë po ndryshon është indi i butë, në këtë rast kërci i veshit të jashtëm, veshi apo llapa e veshit”, thotë Shapiro. “Me moshën, nivelet tona të kolagjenit ulen, gjë që i jep elasticitet lëkurës dhe kërcit, gjë që çon në shtrirjen e këtyre indeve. Pjesët funksionale të veshit, duke përfshirë daullen e veshit, kockat e veshit dhe strukturat e veshit të brendshëm, nuk preken.”

Shapiro ofroi disa teori se si mund të ndodhte kjo. “Ata me muskuj dhe lëkurë më të dobët të fytyrës mund të kenë një tendencë më të madhe për të zgjatur kërcin dhe llapët e veshit,” tha ajo.

Rritja e temperaturave në Tokë ndikon në vdekjen e njerëzve me probleme mendore.

“Madhësia dhe forma e veshit priren të ndryshojnë në familje, kështu që ndërsa mund të mos ketë një gjen aktual për veshët e mëdhenj, ka të ngjarë të zbuloni se forma dhe madhësia e veshit janë të ngjashme nga një anëtar i familjes në tjetrin,” tha Shapiro.

Një tjetër fajtor mund të jetë dashuria juaj e kahershme për vathë, shkruan Huffpost.

“Individët me shumë veshë të shpuar, ata që mbajnë piercing, ose ata që mbajnë vathë të rëndë, mund të zhvillojnë llapë veshësh më të gjatë dhe më të shtrirë ndërsa plaken,” vuri në dukje Shapiro. “Nëse mbani vathë, sigurohuni që të mos i mbani më shumë të rëndë dhe përpiquni të mos flini me ta”.

Në shumë kultura, veshët e mëdhenj konsiderohen si shenjë e jetëgjatësisë apo edhe prosperitetit.

Disa shkencëtarë kanë hetuar nëse veshët e mëdhenj me të vërtetë luajnë një rol në sa gjatë jetojnë njerëzit, por pa rezultate të qarta.

Deri më tani, veshët duket se janë vetëm një shenjë tjetër e viteve të jetuara, jo një tregues se sa do të jetoni apo sa para keni.

Shapiro vuri re një parregullsi në vesh që mund të lidhej me shëndetin e përgjithshëm.

“I vetmi faktor që kemi parë si tregues të shëndetit nga veshët është palosja që mund të shihet në llapë të veshit”, tha ajo. “Edhe pse në asnjë mënyrë nuk është një shkak i drejtpërdrejtë, kjo palosje mund të shoqërohet me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës”.

Por në të vërtetë, si duket?

Steven Picciano, një parukier dhe artist, ka vënë re një ndryshim të vogël në mënyrën se si burrat dhe gratë e trajtojnë këtë problem.

“Kam vënë re në punën time që klientët meshkuj rrallë shprehin shqetësime për madhësinë e veshëve të tyre”, tha ai. “Por klientët femra mund të jenë pak më të vetëdijshme, veçanërisht për shkak të presionit për të veshur flokë më të shkurtër ndërsa plaken”.

Një shkencëtar nga Harvardi pretendon se ka gjetur një koktej që mund të ngadalësojë plakjen

“Nëse klientët janë të shqetësuar për madhësinë e veshëve të tyre, unë gjithmonë sigurohem të krijoj një formë që zvogëlohet në pjesën e pasme të kokës”, tha ai. “Është e rëndësishme që modeli i flokëve të mbajë një gjatësi dhe plotësi në pjesën e sipërme dhe anash.”

Mësoni të doni veshët tuaj

Shapiro vëren se veshët e mëdhenj nuk janë domosdo një tipar negativ. Gjëja më e rëndësishme është të mbroni veshët tuaj kur bëhet fjalë për ekspozimin ndaj zhurmës që mund të çojë në humbje të përhershme të dëgjimit.

Back to top button