10 gjërat që njerëzit inteligjent nuk i thonë asnjëherë në vendin e punës

10 gjërat që njerëzit inteligjent nuk i thonë asnjëherë në vendin e punës

Janë disa gjëra që ju nuk duhet t’i thoni asnjëherë përderisa jeni në vendin e punës.

Këto thënie përmbajnë në vetë një fuqi të veçantë të cilat e kanë aftësinë të ju bëjnë juve të dukeni keq edhe pse po flisni gjëra të vërteta.

Nuk ka rëndësi se sa i talentuar jeni, ekzistojnë disa thënie të cilat e ndryshojnë perceptimin e njerëzve për ju, shkruan rtv21.tv

Këto thënie janë të mbushura me energji negative dhe duke u nisur nga ky fakt mund të ndikojnë negativisht në karrierën tuaj.

“Kjo është mënyra se si është bërë gjithmonë kjo gjë”

Të thuash që “kjo është mënyra se si është bërë gjithmonë kjo gjë”, ju bënë të dukeni sikur një përtac i vërtetë që nuk dëshironi t’i ndryshoni mënyrat për të bërë një gjë të caktuar. Gjithashtu shefi juaj mund të mendoj që diçka nuk është në rregull me ju dhe nuk dëshironi që vendi i juaj i punës të ec përpara.

“Nuk është faji im”

Asnjëherë nuk është një ide e mirë të fajësoni dikë tjetër për diçka. Mendojeni, nëse keni pasur qoftë edhe një ndikim të vogël në atë që ka shkuar gabim, pranojeni. Nëse nuk keni faj, atëherë prezantoni dëshmi dhe shpjegim për shefin e juaj, i cili pastaj pas rishikimit të fakteve vendos se kush ka qenë fjatori kryesor.

Në momentin që  filloni të drejtoni gishtin te dikush tjetër për çfarëdo gabimi që është bërë, atëherë kolegët e juaj do të largohen gradualisht nga ju. Nuk do të pranojnë të punojnë me ju më dhe në momentin që diçka ndodhe do të tentojnë të e drejtojnë gishtin nga ju.

“Nuk mundem”

Shprehja “Nuk mundem” është “motra” e “nuk është faji im”. Njerëzve nuk ju pëlqejnë të dëgjojnë shprehjen  “nuk mundem”, sepse menjëherë iu asocion në “nuk dëshirojë ta bëj”.

Duke thënë shprehjen “nuk mundem” menjëherë tek njerëzit asocion përgjigja që ju refuzoni të bëni gjërat që duhen për të kryer një punë të caktuar.

Nëse me të vërtetë nuk mundeni të bëni diçka dhe ajo kërkon aftësi të veçanta, duhet të ofroni një tjetër zgjidhje alternative.

Në vend që të thoni “nuk mundem” thuani gjithmonë “mundem”. 

“Nuk është e drejtë”

Të gjithë e dinë që jeta nuk është e drejtë. Nëse thoni që “nuk është e drejtë” atëherë i bënë të tjerët të mendojnë që ju jeni naivë dhe nuk jeni pjekur ende.

Nëse nuk dëshironi ta vini vetën në një pozitë të keqe, duhet të flisni bashkë me fakte, interpretimin tuaj mbi ato fakte.

“Ajo nuk thuhet në përshkrimin e punës time”

Kjo frazë zakonisht është e përdorur në mënyrë sarkastike nga njerëzit, dhe ju bënë juve të dukeni që do të bëni vetëm minimumin e punës për të marrë një pagë.

Nëse shefi juaj ju kërkon të bëni diçka që ju mendoni se është e papërshtatshme për pozicionin tuaj veprimi më e mirë është ta përfundoni detyrën e dhënë më shpejtë. Më vonë, planifikoni një bisedë me shefin tuaj për të diskutuar rolin tuaj në kompaninë dhe nëse përshkrimi i punës ka nevojë për përditësim. Kjo siguron që ju të shmangni si arrogant. Gjithashtu u mundëson juve dhe shefit tuaj të zhvilloni një kuptim afatgjatë të punës që duhet dhe nuk duhet të bëni.

“Kjo mund të jetë një ide e keqe ose do të parashtroj një pyetje idiote”

Këto fjali tepër pasive menjëherë e dëmton kredibilitetin tuaj. Edhe nëse ndjek këto fraza me një ide të madhe, ata tregojnë se ju mungon besimi, gjë që i bën njerëzit që po flisni për të humbur besimin tek ju. Mos jini kritikët tuaj më të keq. Nëse nuk je i sigurt në atë që po thua, askush tjetër nuk do të jetë në atë që thuani. Dhe, nëse vërtet nuk di diçka, thuaj: “Nuk e kam këtë informacion tani, por do të zbuloj dhe do të kthehem drejt teje”.

“Do të provoj”

Ashtu si fjala të mendojë, provoni tingujve tentativë dhe sugjeroni se ju mungon besimi në aftësinë tuaj për të kryer detyrën. Përvetësoni në mënyrë të plotë aftësitë tuaja. Nëse ju kërkohet të bëni diçka, ose zotohuni të bëni atë ose të ofroni një alternativë, por mos thuani se do të provoni sepse tingëllon sikur nuk do ta provoni gjithçka.

“Kjo do të zgjasë vetëm një minutë”

Duke thënë se diçka merr vetëm një minutë minimizon numërin e aftësive tuaja dhe jep përshtypjen se ju nxitoni nëpër detyra. Nëse nuk jeni i sigurt se,do ta përfundoni detyrën në 60 sekonda, mos ngurroni të thoni se nuk do të zgjasë shumë, por mos e bëni të tingëllojë sikur detyra të përfundojë më shpejt sesa që mund të përfundohet.

“E urrej këtë punë”

Gjëja e fundit që dikush dëshiron të dëgjojë në punë është dikush që ankohet se sa e urren punën e tyre. Duke bërë kështu ju etiketon si një person negativ dhe sjell poshtë moralin e grupit. Udhëheqësit janë të shpejtë për të kapur në fjalët e thëna që dhe gjithashtu e dinë se ka gjithmonë persona entuziast duke pritur në qoshe për t’ju zëvendësuar.

Ai është përtac, i papërshtatshëm, gomar”

Nuk ka kokëfortësi për të bërë një vërejtje poshtëruese për një koleg, shkruan rtv21.tv

Nëse vërejtja juaj është e saktë, të gjithë tashmë e njohin atë, prandaj nuk ka nevojë ta theksojmë. Nëse vërejtja juaj është e pasaktë, ju jeni ai që përfundon duke kërkuar si një hov. Gjithmonë do të ketë njerëz të pasjellshëm ose jo kompetentë në çdo vend pune, dhe shanset janë që të gjithë e dinë se kush janë ata. Nëse nuk keni fuqinë për t’i ndihmuar ata të përmirësohen atëherë nuk keni për të fituar asgjë duke transmetuar paaftësinë e tyre. Njoftimi i paaftësisë së kolegut tuaj vjen si një përpjekje e pasigurt për të bërë vetë të dukesh më mirë.

 

Këto fraza kanë një tendencë për të hyrë fshehurazi në fjalorin tuaj, kështu që ju do të jeni të vëmendshëm që të mos i përvetësoni këto shprehje që më vonë do të bëhen zakone për ju./21Media

 

Përktheu dhe përshtati rtv21.tv