​Rekordi mujor i temperaturës globale u thye përsëri në tetor

Rekordi mujor i temperaturës globale u thye përsëri në tetor dhe viti 2023 është pothuajse i sigurt se do të jetë viti më i ngrohtë i regjistruar, tha të premten Organizata Botërore Meteorologjike (WMO).

WMO do të publikojë Buletinin e saj vjetor të gazit serë më 17 nëntor mbi përqendrimet atmosferike të dyoksidit të karbonit dhe gazrave të tjerë që nxisin ndryshimet klimatike, tha zyrtarja e medias e organizatës Clare Nullis në një konferencë shtypi të OKB-së.

“Rekordi mujor i temperaturës globale u thye përsëri në tetor, duke vazhduar një varg të zgjatur të temperaturave të jashtëzakonshme të sipërfaqes së tokës dhe oqeanit dhe akullit të ulët të detit,” tha Nullis.

Ajo përmendi Shërbimin e Ndryshimeve Klimatike të Bashkimit Evropian (C3S), duke vënë në dukje se tetori ishte muaji i pestë radhazi i temperaturave globale rekord të ngrohta.

“Kjo do të thotë se viti 2023 është pothuajse i sigurt se do të jetë viti më i ngrohtë i regjistruar”, tha Nullis.

WMO do të konfirmojë gjetjen e saj në raportin e saj të përkohshëm të Gjendjes së Klimës Globale 2023, që do të publikohet më 30 nëntor në ditën e hapjes së Konferencës së OKB-së për Ndryshimet Klimatike, COP28, në Dubai.

Në një tjetër moment historik, tetori shënoi muajin e gjashtë radhazi që shtrirja e akullit të detit Antarktik mbeti në nivele rekord të ulëta për kohën e vitit, me një vlerë mujore 11% nën mesataren.

“Përhapja e akullit të detit Arktik arriti vlerën e shtatë më të ulët për tetorin, me 12% nën mesataren”, tha Nullis.

Në Antarktik, shtrirja mesatare e akullit të detit të tetorit ishte 16.6 milionë km2, 2.0 milionë km2 (ose 11%) nën mesataren 1991-2020 për tetorin.

WMO tha se niveli i Antarktikut ishte shtrirja më e ulët për tetorin me një diferencë të madhe brenda grupit të të dhënave satelitore 45-vjeçare dhe shumë nën nivelin më të ulët të mëparshëm prej 5% nën mesataren e regjistruar në tetor 1986.

Zyrtari i medias i WMO tha se shqetësimi për shkallën dhe shtrirjen e ndryshimeve klimatike në polakë është i tillë që qeveria franceze thirri një samit One Planet-Polar këtë javë.

WMO ishte një nga bashkorganizatorët e ngjarjes tre-ditore, e cila mblodhi së bashku qindra shkencëtarë, politikëbërës dhe komunitete lokale.

Sekretari i Përgjithshëm i WMO, Petteri Taalas dhe kryetari i IPCC Jim Skea do të flasin në takimin përmbyllës të nivelit të lartë të krerëve të shteteve dhe qeverive të premten.

Presidenti francez Emmanuel Macron do të prezantojë thirrjen e Parisit për akullnajat dhe polakët, tha WMO.

Back to top button