Rreziqet serioze për shëndetin që vijnë nga mungesa e gjumit

A e dini se sa më pak të flemë, aq më pak të shëndetshëm jemi. Megjithatë, një ekspert i gjumit është në një mision për t’i bërë njerëzit të flenë më shumë.

Studiuesi i gjumit dhe neuroshkencëtari, Matthew Walker, PhD, është autori i një libri të ri, “Pse flemë?”. Dhe ndërsa titulli është i shkurtër dhe i ëmbël, Walker jep një mesazh të fuqishëm në të: “Sa më pak të flini, aq më e shkurtër është jeta juaj”.

Por pse Walker bën një pretendim kaq të guximshëm? Sipas hulumtimit të tij, gjumi i pamjaftueshëm e vë trupin tuaj në rrezik për tre shqetësime serioze shëndetësore.

Gjumi i pamjaftueshëm dobëson sistemin imunitar

Vetëm 4-5 orë gjumë në vetëm një natë mund të çojë në një ulje prej 70 për qind të qelizave “vrasëse natyrore” të trupit tuaj. Kjo e bën më të vështirë për sistemin imunitar të trupit të shmangë sëmundjen. Kjo vlen për gjithçka, nga ftohja e zakonshme tek kanceri.

Nëse gjumi i pamjaftueshëm është një problem kronik, ju mund të përgatiteni për para-diabetin dhe të rrisni rreziqet për diabetin, sëmundjen e Alzheimerit dhe obezitetin.

Edhe humbja e një ore gjumi mund të jetë fatale

Sipas Walker, Ora Ditore sheh një rritje të dukshme të problemeve shëndetësore. Kur njerëzit humbin një orë gjumë, koha e reagimit të tyre ngadalësohet, aksidentet me makinë rriten dhe numri i rasteve të sulmeve në zemër rritet gjithashtu.

Mungesa e gjumit të mjaftueshëm rrit rrezikun e kancerit

Mungesa e gjumit ndërhyn në prodhimin e melatoninës në trup, e cila gjithashtu mund të çojë në rrezik më të madh të kancerit. Në fakt, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka shkuar aq larg sa ka thënë se turnet e natës janë një “kancerogjen i mundshëm”.

Pra, nëse mendoni se gjumi nuk është i rëndësishëm, mendoni përsëri. Pa gjumë të mjaftueshëm, sistemi imunitar i trupit është më i dobët dhe ne e vendosim veten në rrezik më të madh për kushte serioze shëndetësore, duke përfshirë sulmet në zemër, diabetin dhe kancerin.

Back to top button