SHBA-ja shpall ekipin për të ndjekur penalisht krimet e luftës në Ukrainë

Prokurori i Përgjithshëm i SHBA-së Merrick Garland njoftoi një ekip të llogaridhënies për krimet e luftës gjatë një udhëtimi të paparalajmëruar në Ukrainë të martën, i cili do të punojë për të identifikuar dhe ndjekur penalisht këdo që ka kryer krime lufte në Ukrainë.

Ekipi, tha Garland, do të drejtohet nga gjuetari nazist më i njohur i departamentit,  Eli Rosenbaum , dhe do të përbëhet nga ekspertë në hetimet që përfshijnë shkelje të të drejtave të njeriut dhe krime lufte. Rosenbaum, një veteran 36-vjeçar i Departamentit të Drejtësisë, më parë ka shërbyer si Drejtor i Strategjisë dhe Politikës së Zbatimit të të Drejtave të Njeriut, ka ndihmuar departamentin mbi 100 raste për t’i hequr shtetësinë ose për të dëbuar nazistët e akuzuar, sipas Departamentit të Drejtësisë.

Njoftimi është një sinjal i fortë nga Departamenti i Drejtësisë se është i interesuar të hetojë krimet e luftës në luftën e vazhdueshme në Ukrainë dhe pason një përpjekje të mëparshme të Departamentit të Drejtësisë për të bllokuar asetet e oligarkëve rusë.

“Nuk ka vend për të fshehur kriminelët e luftës. Departamenti Amerikan i Drejtësisë do të ndjekë çdo rrugë të përgjegjësisë për ata që kryejnë krime lufte dhe mizori të tjera në Ukrainë”, tha Garland në Ukrainë. “Duke punuar së bashku me partnerët tanë vendas dhe ndërkombëtarë, Departamenti i Drejtësisë do të jetë i pamëshirshëm në përpjekjet tona për të mbajtur përgjegjës çdo person bashkëpunëtor në kryerjen e krimeve të luftës, torturës dhe shkeljeve të tjera të rënda gjatë konfliktit të paprovokuar në Ukrainë.”

Garland tha gjithashtu se Departamenti i Drejtësisë do të dërgojë tre prokurorë për të këshilluar Ukrainën, si dhe vendet në Evropë dhe Lindjen e Mesme, në luftën kundër përpjekjeve ruse për t’iu shmangur sanksioneve globale./21Media

Back to top button