Shtatë simptoma të fshikëzës që nuk duhet t’i injoron

Inflamacioni i fshikëzës më së shpeshti shkaktohet nga bakteret Escherichia coli dhe enterobakteret e tjera.
Bakteret seksualisht të transmetueshme, si klamidia dhe mikoplazma, mund të shkaktojnë inflamacion të uretrës dhe inflamacion të organeve riprodhuese, duke e bërë konceptimin të vështirë ose të pamundur. Prandaj është shumë e rëndësishme të njihen simptomat e inflamacionit të fshikëzës dhe uretrës dhe të reagohet në kohë, përpara se inflamacioni të bëhet kronik.
Inflamacioni i fshikëzës, i njohur edhe si infeksioni i traktit të poshtëm urinar, mund të prekë të dy gjinitë, por gratë janë më të prira ndaj këtij problemi shëndetësor, i cili mund të jetë shumë i vazhdueshëm, sepse ato kanë një uretër më të shkurtër, gjë që e bën më të lehtë dhe më të shpejtë për bakteret që të arrijnë në fshikëz. Te gratë, uretra ndodhet gjithashtu më afër anusit, që do të thotë se bakteret duhet të udhëtojnë një distancë më të shkurtër për të arritur në fshikëz.
Në shumicën e rasteve, cistiti shkaktohet nga E. coli, një bakter që është natyrshëm i pranishëm në zorrën e trashë.
Në shumicën e rasteve, cistiti shfaqet papritur dhe zgjat për një kohë të shkurtër (cistiti akut), por ndonjëherë mund të zgjasë më shumë (cistiti kronik). Trajtimi i hershëm i inflamacionit është çelësi për parandalimin e përhapjes së infeksionit.
Në rrethana normale, bakteret që shkaktojnë inflamacion të fshikëzës do të largohen nga trupi me anë të urinimit. Në disa raste, bakteret mund të ngjiten në muret e fshikëzës dhe të shumohen me shpejtësi. Kjo parandalon aftësinë e trupit për t’i shkatërruar ato, duke rezultuar në inflamacion të fshikëzës.
Në shumicën e rasteve, inflamacioni i fshikëzës shkaktohet nga Escherichia coli, një bakter që është natyrshëm i pranishëm në zorrën e trashë. Inflamacioni mund të ndodhë nëse bakteret shumohen në trup ose nëse ato nuk dëbohen nga trupi përmes urinimit.
Faktorët që mund të rrisin rrezikun e inflamacionit të fshikëzës te gratë dhe burrat janë:
marrja e pamjaftueshme e lëngjeve
Inflamacioni i fshikëzës mund të ndodhë nëse një person pi shumë pak lëngje, veçanërisht në muajt e verës, gjatë ngrohjes ose kur ka simptomat fillestare të inflamacionit të fshikëzës
ndërhyrje kirurgjikale në zonën e ureterit
Inflamacioni i fshikëzës së urinës lidhet kryesisht me vendosjen e një kateteri urinar pas një procedure në uretër ose me marrjen e drejtpërdrejtë të baktereve gjatë procedurës.
mbajtja e urinës, pra zbrazja e vështirë e fshikëzës
Nëse pacientët nuk e zbrazin plotësisht fshikëzën e tyre, inflamacioni ndodh më lehtë dhe është më i vështirë për t’u trajtuar.
prostata e zmadhuar
Nëse një mashkull urinon më vështirë dhe si pasojë urina mbetet prapa në fshikëzën e tij, kjo mund të jetë arsyeja për fillimin më të lehtë të inflamacionit të fshikëzës dhe trajtimin më të vështirë.
mosmbajtje
Nëse pacientët veshin pelena ose jastëkë për shkak të mosmbajtjes, kjo favorizon shfaqjen e infeksioneve në nivel lokal, e më vonë edhe në fshikëz.
shtatzënia
Nuk është në vetvete arsyeja për inflamacione më të shpeshta, por shtimi në peshë dhe ndonjëherë të pasurit vështirësi në ruajtjen e higjienës mund të rrisë rrezikun e inflamacionit.
Simptomat e cistitit ndryshojnë në varësi të shkallës së rëndë të infeksionit
diabetit
Pacientët me diabet kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar të gjitha infeksionet, përfshirë ato në fshikëzën urinare. Në të kaluarën trajtohej edhe prania e baktereve në fshikëz pa shenja infeksioni. Sot nuk është kështu.
mosha e vjetër
Te femrat e moshuara vërehen ndryshime në cilësinë e mukozës së organit për shkak të ndryshimeve hormonale dhe kjo më pas rrit mundësinë e infektimit. Burrat kanë prostata më të mëdha me kalimin e moshës, gjë që mund të çojë në inflamacione më të shpeshta.
Gruaja me cistit
Simptomat e cistitit ndryshojnë në varësi të shkallës së rëndë të infeksionit. Në çdo rast, ndryshimet vihen re menjëherë gjatë urinimit dhe me përparimin e inflamacionit shfaqen edhe dhimbjet.
Shtatë simptoma të inflamacionit të fshikëzës që nuk duhet t’i injoroni:
Urina e turbullt ose urinë në të cilën janë të dukshme gjurmët e gjakut.
Ju urinoni më shpesh se zakonisht.
Urina me erë të keqe.
Dhimbje ose ndjesi djegieje gjatë urinimit.
Ndjenja e vazhdueshme e presionit në fshikëz dhe forca në tualet.
Ngërçe ose presion në pjesën e poshtme të barkut ose në shpinë.
Temperatura e lartë me dhimbje të forta në zonën e veshkave.

Back to top button