Si ta dalloni nëse çokollata është e prishur

4 min read

Nëse jeni adhurues i ëmbëlsirave, rrallëherë do ta gjeni veten në një situatë që çokollata të qëndrojë në dollapin tuaj aq gjatë sa të skadojë.

Sa zgjat çokollata?

Nuk ka përgjigje të thjeshtë. Lloji i çokollatës, cilësia dhe mënyra e ruajtjes së saj ndikojnë në jetëgjatësinë e saj.

Çokollata e markave “masive” që blihet në dyqan dhe bëhet me konservues artificialë do të prishet para çokollatës së lartë. Çokollata e cilësisë së lartë madje mund të përmirësohet me kalimin e moshës, ashtu si vera. Për këtë ne mund të falënderojmë flavanolet, konservantët natyralë – ato japin antioksidues të çokollatës së zezë.

Lloji i çokollatës është i rëndësishëm – sa më i lartë të jetë përmbajtja e qumështit, aq më i shkurtër është afati i ruajtjes. Çokollatat gjysmë të ëmbla, të hidhura dhe të zeza kanë një shans më të mirë për t’i mbijetuar një qëndrimi të gjatë në dollap.

Çokollatë e bardhë

E pahapur, mund të zgjasë deri në gjashtë muaj, dhe në frigorifer edhe më gjatë. E hapur, rreth katër muaj.

Çokollatë me qumësht

Kjo ëmbëlsirë kremoze mund të mbajë cilësinë e lartë deri në një vit në temperaturën e dhomës ose më gjatë në frigorifer nëse nuk hapet. Nëse është e hapur, keni tetë deri në dhjetë muaj për ta përdorur atë.

Gatim çokollatë, çokollatë e hidhur ose gjysmë e ëmbël

Më pak produkte qumështi do të thotë jetëgjatësi më e gjatë. Nëse e ruani në temperaturën e dhomës ose në frigorifer, atëherë do të zgjasë deri në dy vjet.

Çokollate e zezë

Çokollata e zezë e pahapur duhet të zgjasë të paktën dy vjet. Nëse është e hapur, afati i ruajtjes është rreth një vit.

Çokollatë belge

Çokollata belge do të zgjasë vetëm deri në dy javë në temperaturën e dhomës. Do të duhet rreth një muaj për ta vendosur në frigorifer ose rreth dy muaj nëse e vendosni në frigorifer.

Thërrimet e çokollatës

Të pahapura, thërrimet e çokollatës janë të mira për dy deri në katër muaj. Ju gjithashtu mund t’i ruani në frigorifer për gjashtë deri në tetë muaj ose në frigorifer për dy deri në tre vjet.

Kakao pluhur

Ai në thelb nuk prishet kurrë, por do të humbasë fuqinë e tij me kalimin e kohës. I pahapur, mund të qëndrojë në qilar për tre vjet. Hapur, do të jetë mirë edhe për një vit ose dy.

Pas kësaj mund të vëreni një ndryshim të vogël në shije, por gjithsesi nuk është i rrezikshëm për t’u konsumuar.

Si e dini nëse çokollata është e keqe?

Nëse duket mirë, ka erë dhe shije normale, gjithçka është e qartë. Nëse ka një ndryshim të konsiderueshëm të ngjyrës ose mykut, është gati për mbeturina.

Gjithashtu, mbani në mend se çokollata me përbërës të tillë si arra ose fruta mund të jetë më e prirë për një datë më të shpejtë të skadimit. Sa më shumë përbërës të përmbajë, aq më shpejt do të prishet.

Pse çokollata merr një shtresë të bardhë?

Shtresa e bardhë ose gri në çokollatën e vjetër është ose sheqer ose yndyrë, dhe kjo është pasojë e ndarjes së sheqerit ose gjalpit të kakaos nga përzierja e çokollatës.

Kjo ndodh kur çokollata shkrihet pjesërisht, zakonisht pasi ruhet në një vend shumë të lagësht ose shumë të nxehtë. Edhe pse është e sigurt për t’u konsumuar, mund të mos e shijoni atë çokollatë.

A mund të hani çokollatë të skaduar?

Nëse paketimi është i pahapur, mund të zgjasë me muaj pas datës së skadimit nëse ruhet në temperaturën e dhomës, ose edhe më gjatë nëse ka qenë në frigorifer ose frigorifer.

Si të ruani çokollatën?

Mbani ëmbëlsirat jashtë frigoriferit nëse nuk jetoni në një mjedis shumë të nxehtë ose të lagësht. Nëse ruani çokollatën tashmë të hapur, mbajeni të mbështjellë sa më fort dhe më pas vendoseni në një enë hermetike në mënyrë që të mos thithë aromat përreth.

Lëreni në paketimin origjinal – shumica e çokollatës janë të paketuara në një mbështjellës alumini ose të errët, i cili lufton oksidimin dhe lagështinë.

Nëse keni një sasi të madhe çokollatë, për të cilën shqetësoheni për prishjen, ruajeni në frigorifer në një enë hermetike ose qese ngrirës.

Thjesht vendoseni fillimisht në frigorifer për 24 orë në mënyrë që procesi i kristalizimit në ngrirje të mos ndodhë shumë shpejt.

Pasi të jetë ngrirë, mund të zgjasë deri në tetë muaj, në varësi të llojit të çokollatës dhe nëse është e pahapur. Kur ta shkrini, vendoseni në frigorifer për 24 orë dhe më pas lëreni të bjerë në temperaturën e dhomës.