​Si të kompensohet mungesa e vitaminës D gjatë dimrit me ndihmën e tri ushqimeve

Gjatë periudhës së dimrit të vitit ka më pak diell dhe ndonjëherë mungesa e tij mund të jetë e rrezikshme për shëndetin.
Çdo ditë kemi nevojë për së paku 400 njësi të vitaminës D. Kjo nuk paraqet problem gjatë verës kur jemi mjaftueshëm të ekspozuar ndaj diellit, mirëpo gjatë dimrit situata komplikohet.
Si të dini a keni nevojë për vitaminën D
Mënyra më e sigurt dhe më e saktë, natyrisht, është të bëni testin e gjakut dhe të konsultoheni me mjekun lidhur me rezultatet e testit.
Nëse keni vërejtur së paku disa shenja nga lista jonë e kontrollit, atëherë mbase do të duhej të kërkoni ndihmën e mjekut specialist.
Mungesa e diellit mund të çojë në “rritjen” e peshës së tepërt në trupin tonë – dhe gjithçka sepse vitamina D është gjithashtu përgjegjëse për normalizimin e metabolizmit tonë. Kjo vitaminë ndihmon në prodhimin e oksidit nitrik, i cili është i nevojshëm për një metabolizëm të shpejtë – dhe nëse nuk mjafton, trupi është më pak i gatshëm t’i shndërrojë kaloritë në energji, por i ruan ato si yndyrë trupore.
Ka raste kur manifestimet e mungesës së vitaminës D janë gabim nga mjekët si simptoma të zhvillimit të artritit ose fibromialgjisë (dhimbje kronike të muskujve dhe lodhje). Vitamina D është thelbësore për kockat, muskujt dhe nyjet tona, dhe kur trupi nuk merr mjaftueshëm me të, ne ndjejmë dhimbje dhe dhimbje.
Forcimi i sistemit imunitar është një tjetër funksion i rëndësishëm i vitaminës D. Dhe nëse nuk marrim mjaftueshëm rrezet e diellit, sëmuremi më lehtë dhe shërohemi më gjatë. Nëse ftohja është bërë shoqëruesi juaj i vazhdueshëm, përpiquni të kaloni të paktën 15 minuta në diell në ditë – dhe hani më shumë ushqime të pasura me vitaminë D.
Cilat ushqime janë të pasura me vitaminë D
Kërpudha
Vetëm 100 gramë kërpudha përmbajnë mjaftueshëm vitaminë D për të mbuluar nevojat tuaja ditore. Pra, shtoni ato në vaktet tuaja ose gatuajeni si vakt më vete.
Vezët
Me ndihmën e vezëve të pulës nuk do të arrini të mbuloni plotësisht nevojat për vitaminë D, sepse një copë përmban vetëm 4% të nevojës ditore, por ato duhet të hahen si shtesë. Një mëngjes që përfshin vezë është një nga opsionet më të shëndetshme për një vakt mëngjesi!
Djathë
Vetëm 100 gramë djathë mbulon 3% të nevojave ditore për vitaminë D. Konsumimi i rregullt i djathit gjithashtu ndihmon në uljen e rrezikut të goditjes në tru dhe ruan shëndetin e enëve të gjakut dhe të zemrës.

Back to top button