Të skuqura apo të ziera? Gjenden vezë rreth 4000 vjet të vjetra

Tetë vezë struci që besohet se janë më shumë se 4000 vjet të vjetra janë gjetur pranë një grope të lashtë zjarri në Izrael.
Një vend kampi parahistorik i përdorur nga nomadët e shkretëtirës u zbulua nën dunat e rërës Nitzana të rajonit Negev, tha Autoriteti i Antikiteteve të Izraelit.
Drejtoresha e gërmimeve Lauren Davis tha se arkeologët zbuluan gjithashtu vegla guri dhe copa qeramike, por se vezët ishin “gjetja vërtet e veçantë”.
Strucët e egër ishin të zakonshëm në zonë deri në shekullin e 19-të.
Vezët e mëdha të shpendëve janë gjetur në vende arkeologjike nga disa periudha.
Ato u përdorën jo vetëm si burim ushqimi një vezë struci ka të njëjtën vlerë ushqyese si rreth 25 vezë pule por edhe si enë, sende luksoze të zbukuruara me gdhendje ose piktura dhe si transportues uji.
Afërsia e vezëve me vatrën e zjarrit të zbuluar në zonën e Birrës Milka tregonte se ato ishin mbledhur qëllimisht dhe përdoreshin si ushqim.
Vezët ishin të grimcuara, por të ruajtura mirë, sepse vendi i kampit ishte i mbuluar me rërë për një kohë të gjatë dhe gjithashtu për shkak të klimës së thatë të zonës./21Media

Back to top button