Ushtarët ukrainas mund të kenë fëmijë nga përtej varrit, përmes spermës së ngrirë

Parlamenti ukrainas miratoi legjislacionin në shkurt për të lejuar dhe financuar përdorimin e spermës së ngrirë të ushtarëve në rast të vdekjes së tyre.

Pasi presidenti Volodymyr Zelensky të nënshkruajë ligjin, për herë të parë do të lejojë vejushat e ushtarëve ukrainas të përdorin qelizat riprodhuese të partnerëve të tyre të vdekur – si spermën ashtu edhe vezët – për të pasur fëmijë.

Ai gjithashtu do t’u mundësojë ushtarëve të plagosur të përdorin qelizat e tyre riprodhuese të ruajtura për të pasur fëmijë ku lëndimet e tyre normalisht do ta bënin të pamundur këtë.

Për më tepër, shteti do të paguajë për të ruajtur këto qeliza të ngrira për tre vjet pas vdekjes së një ushtari mashkull ose femër, me klauzola që njohin në mënyrë specifike prindin biologjik të vdekur në certifikatën e lindjes së fëmijës. Aktualisht, qeveria do të paguajë për ngrirjen fillestare të qelizave riprodhuese.

Kriopservimi ka qenë një “çështje urgjente, por e vështirë”, tha deputetja Olena Shulyak, bashkautore e projektligjit, në një postim në Telegram.

“Realiteti është se ushtria, jeta dhe planet normale të të cilëve u ndërprenë nga lufta, shpesh nuk kishin kohë të linin pas pasardhësit e tyre”, tha ajo.

Është një ligj që ka të ngjarë të përfitojë shumë.

Humbjet e Ukrainës në fushën e betejës janë një sekret i ruajtur nga afër, por zyrtarët amerikanë vlerësojnë se rreth 70,000 ushtarë janë vrarë dhe gati dyfishi i këtij numri janë plagosur./21Media

Back to top button