Vazhdojnë dilemat: Vaksinat kineze (s)’janë efikase!?

Shpërthimet e Covid-19 në vendet që po i përdorin vaksinat kineze kjo nuk do të thotë që vaksinat edhe kanë dështuar

Në Mongoli spitalet janë të mbingarkuara. Në arkipelagun e vogël të Seychelles, më shumë se 100 raste të reja Covid-19 po raportohen çdo ditë. Dhe në Kili, një bllokim në të gjithë vendin u hoq këtë javë – por vendi ende po raporton mijëra raste të përditshme.
Ajo që lidh këto vende është se ata kanë izoluar plotësisht më shumë se 50% të popullsisë së tyre, kryesisht me vaksina të koronavirusit të prodhuar nga kinezët. Dhe kjo ngriti pikëpyetje mbi efikasitetin e vaksinave.
Nëse vaksinat kineze nuk po funksionojnë, ky është një problem i madh – dhe jo vetëm nga këndvështrimi shëndetësor. Pekini ka hedhur reputacionin e tij në sigurimin e vaksinave për vendet e tjera.
Ndërsa shtetet perëndimore grumbullonin furnizime për popullatat e tyre, Kina dërgoi vaksina jashtë shtetit – në qershor, kurse Ministria e Jashtme njoftoi se vendi kishte shpërndarë më shumë se 350 milionë doza vaksina anti Covid-19 në më shumë se 80 vende. Ky mision nxori në pah përpjekjet e papërshtatshme perëndimore në një kohë kur tensionet midis Kinës dhe shumë demokracive të mëdha po mbaronin.
Ekspertët thonë se nëse vaksina kineze nuk janë aq efektive sa te tjerat, ato megjithatë nuk janë një dështim. Asnjë vaksinë nuk jep mbrojtje 100% kundër Covid-19, kështu që pritet ati të jenë efikase.
Metrika thelbësore për matjen e suksesit, thonë ata, është parandalimi i vdekjeve dhe i shtrimeve në spital, duke mos synuar zero Covid-19.
Pse sëmuren njerëzit e vaksinuar?
Kina ka dy vaksina të autorizuara për përdorim urgjent nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), Sinopharm dhe Sinovac. Të dy përdorin viruse të inaktivuar për të nxitur një përgjigje imune tek pacienti, një metodë e provuar vaksine.
Përkundrazi, Pfizer dhe Moderna përdorin një teknologji më të re të quajtur mRNA, e cila u mëson qelizave të trupit se si të bëjnë një pjesë të proteinës spike të koronavirusit që shkakton një përgjigje imune.
“Nëse duam të ulim rastet e rënda dhe numrin e vdekjeve, Sinopharm, Sinovac mund të ndihmojë”, ka thenë
Prof Jin Dong-yan,
Virolog,nga Universiteti i Hong Kongut.
Deri më tani, provat tregojnë se Sinopharm dhe Sinovac kanë një efikasitet më të ulët kundër Covid-19 se sa homologët e tyre të ARN-së. Në provat braziliane, Sinovac kishte rreth 50% efikasitet kundër Covid-19 simptomatik dhe 100% efektivitet kundër sëmundjeve të rënda, sipas të dhënave të provave të paraqitura në OBSH. Efikasiteti i Sinopharm si për sëmundjen simptomatike ashtu edhe për atë të shtruar në spital u vlerësua në 79%, sipas OBSH.
Ne anën tjetër, Pfizer / BioNTech dhe Moderna Covid-19 janë më shumë se 90% të efektshme kundër Covid-19 simptomatik. Studimet globale të efikasitetit të vaksinës Johnson & Johnson treguan se ishte 66% efektiv kundër sëmundjes së moderuar deri të rëndë, 85% efektiv kundër sëmundjes së rëndë dhe 100% efektiv në parandalimin e vdekjes. Provat u zhvilluan në kohë të ndryshme dhe në vende ku qarkullonin variante të ndryshme.
Ekspertët thonë se shpërthimet në vendet që përdorën vaksinat kineze janë në përputhje me atë që ne do të prisnim nga këto norma të efikasitetit.
“Nëse duam të ulim rastet e rënda (dhe) numrin e vdekjeve, Sinopharm, Sinovac mund të ndihmojë,” tha Jin Dong-yan, një profesor i virologjisë molekulare në Universitetin e Hong Kongut.
Ben Cowling, një profesor i epidemiologjisë së sëmundjeve infektive në të njëjtin universitet, tha se vaksinat kineze dukej se po kufizonin numrin e infeksioneve serioze dhe vdekjeve.
“Unë mendoj se vaksinat me siguri po funksionojnë dhe sigurisht që po shpëtojnë shumë jetë,” tha ai.
Çfarë po ndodh në Kili, Mongoli dhe Seychelles?
Kili po raporton mijëra raste të reja Covid-19 çdo ditë. Atje, 55% e popullsisë është plotësisht e vaksinuar, dhe në mesin e atij grupi gati 80% morën Sinovac.
Por sipas Ministrisë së Shëndetësisë, 73% e rasteve në njësinë e kujdesit intensiv midis 17 dhe 23 qershorit nuk ishin vaksinuar plotësisht.
Vendi po përdorë Sinopharm tek të rriturit nën 60 vjeç, ndërsa mbi të 60-at marrin Covishield, vaksina AstraZeneca e bërë në Indi, e cila ka një normë të ngjashme të efikasitetit prej 76% ndaj simptomave Covid-19 dhe 100% efikasitetit kundër Covid-19 të rëndë ose kritike, raporton CNN./E.D-21Media

Back to top button