Fituesi i çmimit Nobel për Paqen dhe ish-drejtuesi i partisë SDLP, John Hume ka vdekur në moshën 83 vjeçare.

Ai vdiq në orët e para të së hënës në shtëpinë e pleqve në Owen Mor në Londonderry.

John Hume ishte një nga politikanët me profil më të lartë në Irlandën Veriore për më shumë se 30 vjet, ai ndihmoi në krijimin e klimës që i dha fund telasheve.

Ish mësuesi erdhi në pah gjatë Lëvizjes për të Drejtat Civile në 1968. Ai ishte një nga anëtarët themelues të Partisë Social Demokratike dhe Punës (SDLP) në 1970.

Ai u bë udhëheqës i partisë në 1979, një post të cilin ai e hoqi dorë në nëntor të viti 2001.

Hume kishte vuajtur nga dementia për shumë vite.

Në një deklaratë, familja e tij tha se John ishte një burrë, një baba, një gjysh dhe një vëlla. Ai ishte shumë i dashur dhe humbja e tij do të ndihet thellë nga e gjithë familja e tij e gjerë./21Media