​Vdiq producenti i “Titanic” e “Avatar” në moshën 63-vjeçare

Jon Landau, producenti i filmave “Titanic” dhe “Avatar”, ka vdekur në moshën 63-vjeçare.

I njohur për një kohë i gjatë si partneri i producentit të James Cameron, bërja e tij e filmave vlerësohet se ka ndihmuar në realizimin e tre prej katër filmave më të mirë të të gjitha kohërave.

Familja e tij njoftoi vdekjen e tij të shtunën. Nuk u dha asnjë shkak i vdekjes.

Regjisori i “Lord Of The Rings”, Peter Jackson dhe gruaja e tij Fran Walsh, kompania e të cilit Weta FX ishte pas shtëpisë së efekteve vizuale për të dy filmat Avatar, drejtuan homazhet për producentin.

Ata thanë se Landau solli “pasion të pashembullt në projektet për të cilat ai punoi” dhe ndikimi i tij “do të vazhdojë të frymëzojë për vitet në vijim”.

“Ngushëllimet tona më të thella janë me familjen dhe të dashurit e Jon, si dhe me Jim (Cameron) dhe ekipin e Lightstorm Entertainment”, thuhet në deklaratë.

Në një karrierë që filloi në vitet 1980 dhe zgjati dekada, Landau filloi punën si menaxher prodhimi dhe u ngrit në gradën e bashkëprodhuesit.

Ai bashkëprodhoi hite të tilla si Honey, I Shrunk the Kids në 1989 dhe Dick Tracy, me Al Pacino dhe Madonna, në 1990.

Në moshën 29-vjeçare, ai u emërua nënkryetar ekzekutiv i filmave artistikë në 20th Century Fox, gjë që e bëri atë të mbikëqyrte filma si Home Alone dhe vazhdimin e tij, si dhe Mrs Doubtfire dhe True Lies ku fillimisht filloi të bashkëpunonte ngushtë me Cameron.

Titanic, i publikuar në 1997 dhe me Leonardo DiCaprio dhe Kate Winslet, ishte filmi i parë që kaloi pragun e 1 miliard dollarëve në arkat globale. Gjithashtu fitoi 11 Oscar, duke përfshirë filmin më të mirë në çmimet e vitit 1998.

Filmi i Cameron i vitit 2009 Avatar dhe vazhdimi i vitit 2022 Avatar: The Way Of Water shkuan në krye të arkëtimeve të Titanikut, duke fituar respektivisht 2.9 miliardë dollarë dhe 1.7 miliardë dollarë në arkat globale, sipas Statista.

Back to top button