Virusi, i cili përhapet nga lakuriqët mund të vrasë deri në 75% të njerëzve që infekton

Një shpërthim indian i virusit Nipah, i cili nuk ka shërim dhe mund të vrasë 75 për qind të atyre që infekton, po ‘monitorohet nga afër’ nga drejtuesit e shëndetësisë në Mbretërinë e Bashkuar.

Virusi ka vrarë tashmë dy persona në shtetin jugor të Kerala.

Janë zbuluar pesë raste të tjera, përfshirë një fëmijë, me mbi 800 persona në testim.

Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) i tha MailOnline se po monitoronte ‘nga afër’ shpërthimin.

Autoritetet kanë mbyllur shkollat ​​dhe zyrat dhe kanë shpallur nëntë fshatra si zona kontrolli nga frika e virusit që dëmton trurin.

Transporti publik gjithashtu është pezulluar dhe shtetet fqinje po testojnë udhëtarët nga Kerala për simptoma të mundshme.

Nipah përhapet nga lakuriqët e natës, të cilët mund ta transmetojnë virusin te njerëzit nëpërmjet kontaktit me lëngjet e infektuara trupore si pështyma ose urina e mbetur në fruta.

Këta njerëz mund të vazhdojnë të infektojnë të tjerët me kontakt të ngushtë, duke përfshirë transmetimin e mundshëm në ajër përmes kollitjes dhe teshtitjes.

Nipah mund të vrasë duke shkaktuar probleme të rënda të frymëmarrjes dhe ënjtje fatale të trurit.

Asnjë vaksinë apo mjekim nuk funksionon kundër virusit, me trajtim të përqendruar në ndihmën e pacientëve të mbijetojnë simptomat ndërsa trupi lufton infeksionin.

Një zëdhënës i UKHSA tha: ‘Ekipi i infeksioneve dhe zoonozave në zhvillim të UKHSA vazhdon të monitorojë nga afër shpërthimin e Nipah përmes proceseve tona të inteligjencës epidemike.’

“Virusi Nipah nuk është zbuluar në MB dhe rreziku i importimit në MB është shumë i ulët.”

Profesor Miles Carroll, një ekspert në viruset në zhvillim në Institutin e Shkencave Pandemike në Universitetin e Oksfordit , tha se ata po ‘monitoronin nga afër’ shpërthimin.

Ai shtoi se studiuesit e Oksfordit aktualisht po përdorin të njëjtën teknologji që krijoi AstraZeneca Covid-jab për të përgatitur një provë klinike të vaksinës së re Nipah.

Asnjë rast i virusit Nipah nuk është regjistruar ndonjëherë në MB.

Nipah u zbulua për herë të parë në vitin 1999 pas një shpërthimi midis fermerëve të derrave në Malajzi./21Media

Back to top button