Zbulohet një baktere rekorde sa qerpiku i njeriut

2 min read

Ju duhet të keni nevojë për një mikroskop për të parë bakteret, apo jo? Jo për Thiomargarita magnifica.

Kjo qelizë gjigante është qartë e dukshme me sy të lirë, me madhësinë dhe formën e një qerpiku të njeriut, transmeton rtv21.tv.

Tashmë i klasifikuar si bakteri më i madh në botë, T. magnifica u zbulua që jetonte në gjethet e mbytura dhe të kalbura të pemëve të mangrove në Karaibe franceze.

Mos kini frikë, organizmi nuk është i rrezikshëm dhe nuk mund të shkaktojë sëmundje te njerëzit. Por mrekullohuni me përmasat e tij.

“Këto baktere janë rreth 5000 herë më të mëdha se shumica e baktereve. Dhe për t’i vënë gjërat në perspektivë, është ekuivalenti për ne njerëzit që të takojmë një njeri tjetër që do të ishte i gjatë sa mali Everest”, tha Jean-Marie Volland nga Instituti i Përbashkët i Gjenomit në Laboratorin Kombëtar Lawrence Berkeley, në SHBA.

T. magnifica u identifikua për herë të parë në vitin 2009 në Guadeloupe, në Antilet e Vogla. Por fillimisht u vendos në njërën anë. Vetëm kohët e fundit Dr Volland dhe kolegët u nisën për ta studiuar atë në detaje.

Një gjetje kryesore nga hetimet e tyre ka të bëjë me mënyrën se si qeliza organizon brendësinë e saj. Bakteret normalisht do të kishin ADN-në e tyre që noton lirisht në lëngun, ose citoplazmën, që mbush trupin e tyre.

T. magnifica , nga ana tjetër, ruan materialin e tij gjenetik në ndarje që studiuesit po i quajnë pepina, nga francezët për farat e frutave.

Është një zbulim domethënës, sepse deri më tani, paketimi i ADN-së brenda një ndarje të lidhur me membranë konsiderohej ruajtja e të ashtuquajturave qeliza eukariote, të cilat janë blloqet ndërtuese të organizmave më të lartë si njerëzit, kafshët e tjera dhe bimët.

Ekipi hulumtues ka publikuar përshkrimin e tij të bakterit në edicionin e kësaj jave të Science Magazine. Studiuesit pranojnë se kanë shumë për të mësuar se si funksionon organizmi./21Media