2% e zebrave më të rralla në botë u zhdukën në thatësirën e pamëshirshme të Kenias

Një thatësirë ​​rraskapitëse dyvjeçare në Kenia ka zhdukur 2% të specieve më të rralla të zebrave në botë dhe ka rritur gjithashtu vdekjet e elefantëve, pasi kriza klimatike ka pasojat e saj në jetën e egër të kombit të Afrikës Lindore.

Kufomat e kafshëve që kalben në tokë – duke përfshirë gjirafat dhe bagëtinë – janë bërë një pamje e zakonshme në Kenian veriore, ku periudhat e thata të paprecedentë po shkatërrojnë burimet tashmë të varfëruara të ushqimit dhe ujit.

Grevy Zebra, speciet më të rralla në botë të zebrave, ka qenë specia më e goditur nga thatësira.

(Baz Ratner/Reuters)

Themeluesja dhe drejtoresha ekzekutive e Grevy’s Zebra Trust, Belinda Low Mackey, tha për CNN se shkalla e vdekshmërisë së specieve do të rritet nëse nuk bie shi i konsiderueshëm në rajon.

“Nëse sezoni i shirave që po afrohet dështon, Grevy Zebra përballet me një kërcënim shumë serioz të urisë. Që nga qershori, ne kemi humbur 58 zebra të Grevy dhe rastet e vdekshmërisë po rriten ndërsa thatësira intensifikohet”, tha ajo.

Ndikohen edhe kafshët më rezistente ndaj thatësirës. Njëra është deveja, e cila dihet se mbijeton periudha të gjata pa ujë.

“Devetë janë një burim i vlefshëm për shumë njerëz në këtë rajon. Shkretëtira e Kenias … tani janë të mbushura me kufomat e tyre”, tha Suze van Meegen, një menaxhere e reagimit ndaj urgjencës për Këshillin Norvegjez të Refugjatëve në Afrikën Lindore./21Media

Back to top button