20-vjeçarja dënohet me vdekje me gurë për tradhti bashkëshortore

Një grua në Sudan është dënuar me vdekje me gurë për tradhti bashkëshortore, rasti i parë i njohur në vend për gati një dekadë.
Maryam Alsyed Tiyrab, 20 vjeç, u arrestua nga policia në shtetin e Nilit të Bardhë të Sudanit muajin e kaluar, transmeton rtv21.tv.
Tiyrab thotë se po apelon kundër vendimit. Pjesa më e madhe e dënimeve me gurë, të cilat janë kryesisht kundër grave, anulohen në gjykatën e lartë.
Aktivistët shqetësohen se dënimi është një shenjë se grushti ushtarak i tetorit i ka inkurajuar ligjvënësit që të heqin dorë nga të drejtat e grave të bëra nën qeverinë tranzitore të vendit.
Në vitin 2020, qeveria kalimtare e Sudanit, e cila pasoi rrëzimin e Omar al-Bashir, njoftoi reforma në disa nga ligjet e saj penale të vijës së ashpër dhe politikat e Sheriatit. Reformat nuk përfshinin goditjen me gurë, por në gusht vendi ratifikoi konventën e OKB-së kundër torturës.
ACJPS tha se vrasja me gurë ishte një formë torture e sanksionuar nga shteti dhe ishte në kundërshtim me detyrimet e vendit për të drejtat e njeriut.
Rasti i fundit i njohur i një gruaje të dënuar me gurë për tradhti bashkëshortore ishte në shtetin e Kordofanit të Jugut në vitin 2013. Dënimi më pas u anulua./21Media

Back to top button