216 mijë fëmijë janë abuzuar seksualisht nga klerikët në kisha

Rreth 216 mijë fëmijë kryesisht djem janë abuzuar seksualisht nga klerikët në Kishën Katolike Franceze që nga viti 1950, sipas një hetimi i ri dënues.
Kreu i hetimit tha se kishte të paktën 2 mijë e 900-3 mijë e 200 abuzues dhe akuzoi Kishën se po tregonte një “indiferencë mizore ndaj viktimave”.
Papa Françesku “ndjeu dhimbje” kur dëgjoi për gjetjen e hetimit, thuhej në një deklaratë të Vatikanit, raporton BBC.
Njëri prej të abuzuarve tha se ishte koha që Kisha të rivlerësonte veprimet e saj.
François Devaux, i cili është gjithashtu themeluesi i shoqatës së viktimave La Parole Libérée tha se kishte pasur një “tradhti ndaj besimit, tradhti ndaj moralit, tradhti ndaj fëmijëve”.
Hetimi zbuloi se numri i fëmijëve të abuzuar në Francë mund të rritet në 330 mijë kur merren parasysh abuzimet e kryera nga anëtarët laikë të Kishës, siç janë mësuesit në shkollat katolike.
Sipas deklaratës së Vatikanit, Papa mësoi për raportin pasi u takua me peshkopët francezë gjatë ditëve të fundit.
Publikimi i raportit vjen pas një numri pretendimesh abuzimi dhe ndjekjesh penale kundër zyrtarëve të Kishës Katolike në të gjithë botën, transmeton rtv21.tv.
Hetimi i pavarur ishte porositur nga Kisha Katolike Franceze në vitin 2018. Ai kaloi më shumë se dy vjet e gjysmë duke kontrolluar të dhënat e gjykatës, policisë dhe Kishës dhe duke folur me viktimat dhe dëshmitarët.
Shumica e rasteve të vlerësuara nga hetimi mendohet se janë shumë të vjetra për t’u ndjekur penalisht sipas ligjit francez.
Raporti, i cili është gati 2,500 faqe, tha se “shumica dërrmuese” e viktimave ishin djem, shumë prej tyre të moshës 10 deri në 13 vjeç.
Ajo tha se Kisha jo vetëm që nuk kishte arritur të parandalonte abuzimin, por gjithashtu nuk kishte arritur ta raportonte atë, ndonjëherë duke i vënë fëmijët me vetëdije në kontakt me grabitqarët.
“Kishte një mori të tërë neglizhence, mungese, heshtje, një mbulim institucional,” u tha gazetarëve të martën kreu i hetimit, Jean-Marc Sauvé.
Ai tha se deri në fillim të viteve 2000, Kisha kishte treguar “indiferencë të thellë, të plotë dhe madje mizore” ndaj viktimave.
Ai shtoi se abuzimi seksual brenda Kishës Katolike vazhdoi të ishte një problem.
Ndërsa komisioni gjeti dëshmi për deri në 3200 abuzues – nga gjithsej 115,000 priftërinj dhe klerikë të tjerë.
Olivier Savignac, kreu i shoqatës së viktimave “Parler et Revivre”, u abuzua në moshën 13 vjeçare nga drejtori i një kampi pushimesh katolike në jug të Francës.
Ai i tha agjencisë së lajmeve Associated Press se para abuzimit, ai e kishte menduar priftin si “dikë që ishte i mirë, një person i kujdesshëm që nuk do të më dëmtonte”.
Hetimi zbuloi se rreth 60% e burrave dhe grave të abuzuar kishin vazhduar të “hasnin probleme të mëdha në jetën e tyre emocionale ose seksuale”./21Media

Back to top button