Qentë e stërvitur për të zbuluar koronavirusin e ri filluan nuhatjen e mostrave të pasagjerëve në aeroportin Helsinki-Vantaa të Finlandës këtë javë, thanë autoritetet, në një projekt pilot që zhvillohej së bashku me testimet më të zakonshme në aeroport.

Efikasiteti i qenve nuk është provuar në studimet krahasuese shkencore, kështu që udhëtarët që bëhen vullnetarë për tu testuar dhe dyshohen se mbajnë virusin udhëzohen të marrin edhe një shtupë për të konfirmuar rezultatin, përcjell portali rtv21.tv

Një ekip prej 15 qenësh dhe 10 instruktorësh po trajnohen për punë në Finlandë nga vullnetarë, të sponsorizuar nga një klinikë veterinare private. Midis tyre është Kossi, një qen shpëtimi nga Spanja, i cili ishte trajnuar si një qen pushues në Finlandë dhe i cili ka punuar para zbulimit të kancerit.

“Ajo që kemi parë në hulumtimin tonë është se qentë do të zbulojnë (sëmundjen) pesë ditë para se ata (pacientët) të marrin ndonjë simptomë klinike”, i tha Reuters, Anna Hielm-Bjorkman, e cila është Profesore Adjunct në Universitetin e Helsinkit dhe e specializuar në klinikë hulumtim për kafshët shoqëruese,.

“Ata janë shumë të mirë. Ne i afrohemi ndjeshmërisë 100 përqind”,  tha ajo, duke iu referuar aftësisë së qenve për të zbuluar rastet e virusit

Në provën e qenit, një pasagjer fërkon qafën e tyre me një garzë, e vendos atë në një kanaçe e cila më pas dorëzohet në një dhomë tjetër për një qen për të nuhatur dhe për të dhënë një rezultat të menjëhershëm.

Disa muaj më parë, autoritetet në Emiratet e Bashkuara Arabe filluan testimin e ngjashëm me qenë në Aeroportin Ndërkombëtar të Dubait duke përdorur qenë policie.

“Në të ardhmen, është gjithashtu e mundur … që këta qenë të shkojnë rreth udhëtarëve në një mënyrë të ngjashme me qentë e doganave”, tha nënkryetari i bashkisë Vantaa Timo Aronkyto./21Media