Amnesty Internacional i bën thirrje Zvicrës për ta mbrojtur Marty-n nga kriminelët serb

2 min read

Portrait von Dick Marty, Schweizer Abgeordneter des Europarats, aufgenommen am 14. April 2011 vor dem Europapalast in Strassbourg, Frankreich. (KEYSTONE/Martin Ruetschi)

Për shkak të rolit të tij në hetimin e krimeve të luftës në Kosovë, vrasësit me pagesë thuhet se i janë dërguar ish-këshilltarit të shteteve, Dick Marty. Amnesty International po i bën thirrje Këshillit Federal të bëjë më shumë për të mbrojtur Martin.

Dick Marty nuk mund të largohet më nga shtëpia pa një jelek antiplumb. Ish-deputeti i Ticinos është nën mbrojtjen masive të policisë për një vit e gjysmë tashmë. Kjo është aq masive sa që edhe njësitë speciale me mitralozë dhe granata mbrojnë shtëpinë e Marty-t në Ticino.

Arsyeja për këtë është një raport që shërbimi federal i inteligjencës ka marrë në dhjetor 2020: Vrasësit me pagesë thuhet se i janë vënë Marty-t. Sipas informacioneve nga autoritetet federale, pas saj qëndrojnë qarqe të shërbimit sekret serb, përcjell portali rtv21.tv

Organizata për të drejtat e njeriut Amnesty International tani po i bën thirrje qeverisë federale të bëjë më shumë për t’i dhënë fund kërcënimit kundër Marty-t. Deri më tani, prokuroria federale thuhet se nuk ka bërë asnjë kërkesë për ndihmë juridike gjyqësorit serb.

Në një rezolutë të miratuar të enjten, Amnesty synon drejtpërdrejt edhe Këshillin Federal: “Qeveria zvicerane nuk duket të ketë ndërmarrë ndonjë hap diplomatik efektiv për të përmirësuar mbrojtjen e qytetarëve të saj”. Alexandra Karle , menaxhere e seksionit zviceran, citohet të ketë thënë se është detyrë e një shteti kushtetues të “përdorë të gjitha mjetet ligjore dhe diplomatike” për të mbrojtur qytetarët e vet.

Në vitin 2010, Marty hetoi krimet në luftën e Kosovës në emër të Këshillit të Evropës dhe bëri akuza serioze kundër Hashim Thaçit ish-udhëheqës i UÇK-së dhe kryeministër i Kosovës. Në verën e vitit 2020, Thaçit iu ngritën akuza për krime lufte në Hagë; thuhet se është përgjegjës për rreth 100 vrasje.

Vetë Marty tani supozon se kërcënimi vjen nga qarqe të afërta me shërbimin sekret serb, shkruan Amnesty në deklaratë. Ata angazhuan vrasës profesionistë për ta vrarë dhe për të kaluar përgjegjësinë në Kosovë. Ambasada serbe në Zvicër i mohon akuzat./21Media