Apostolova: Ndërhyrjet politike të mos përdorën në punët e agjencive

BE shpreh keqardhje reagimet nga disa drejtuesve të universiteteve publike kundër vendimeve të  AKA-së

Shefja e zyrës së Bashkimit Evropian, Nataliya Apostolova sot u takua me anëtarët e Bordit të Agjencisë së Kosovës për Akreditim

“Kam pasur nderin të takohet sot me anëtarët e Bordit të Agjencisë së Kosovës për Akreditim (AKA) dhe të informohem në përpjekjet e tyre të jashtëzakonshme për të siguruar cilësinë në institucionet e arsimit të lartë në Kosovë. Angazhimi për misionin e tyre është mbresëlënës dhe duhet të shërbejë si një shembull.”, bëhet e ditur në deklaratën e Apostolovas.

Ajo gjithashtu dekaroi se ndërhyrjet politike nuk duhet të përdoren në punët e agjencive të pavarura.

“Bashkimi Evropian shpreh keqardhje reagimet nga disa drejtuesve të universiteteve publike kundër vendimeve të pavarura të Agjencisë. Vendime të tilla ende nuk janë finalizuar dhe disa prej tyre mund të shqyrtohet më tej nga Komisioni i Ankesave. Ndërhyrje politike në punën e agjencive të pavarura nuk duhet të përdoret. Kjo ishte pikërisht ndërhyrja nga autoritetet që kanë rezultuar me përjashtimin e AAK-së nga Regjistri për Sigurimin e Cilësisë Evropiane dhe vënë anëtarësimin e saj në Shoqatën Evropiane për Sigurimin e Cilësisë në Arsimin e Lartë në pyetje. Kjo ka pasoja të rënda për studentët e Kosovës, dëmton aftësinë e tyre për të ndjekur studimet ose të kërkojnë punë jashtë vendit.”, tha ajo.

Duke folur për angazhimin e Bashkimit Evropian për arsimin në Kosovë, Apostolova tha se BE-ja me kalimin e viteve ka investuar shumë në reformat e arsimit në Kosovë, politikisht dhe financiarisht, për të ndihmuar të siguruar arsim cilësor për të rinjtë e Kosovës. Përcaktimi i Agjencisë së Akreditimit të Kosovës për të zbatuar këtë në praktikë është një inkurajim për Bashkimin Evropian për të rritur angazhimin e tij në këtë sektor.

Së fundmi, shefja e Zyrës së BE-së u ka bërë thirrje autoriteteve të Republikës së Kosovës që ta mbështesin punën e BE-së për reforma arsimorenë Kosovë.

“U bëj thirrje autoriteteve të Kosovës dhe partive politike për të mbështetur plotësisht punën tonë të vazhdueshme për reformën arsimore. Agjencia e Akreditimit e Kosovës dhe puna e tyre për të siguruar arsim cilësor për qytetarët e tyre të vegjël, është gjithashtu e rëndësishme dhe kërkon mbështetje politike”, përfundoi Apostolova.

Ndërkohë, rektorët e universiteteve publike më 24 janar i janë drejtuar deputetëve të Komisionit për Arsim, ku kanë shprehur shqetësimin e tyre lidhur me vendimin e Këshillit Shtetëror të Cilësisë për mbylljen e 40 për qind të programeve në këto universitete. Ata kanë deklaruar se vendimin në fjalë e konsiderojnë jo-ligjor. Andaj, kanë kërkuar që deri më 28 janar të shkarkohet Këshilli, në të kundërtën do të vazhdojnë me greva dhe protesta./21Media

Back to top button