BE do të propozojë heqjen e energjisë ruse

Bashkimi Evropian ka hartuar plane për të diversifikuar furnizimin e tij me energji dhe për të hequr gradualisht varësinë nga importet ruse të naftës, gazit dhe qymyrit.

Blloku aktualisht importon gati gjysmën e gazit dhe qymyrit dhe rreth një të tretën e naftës së tij nga Rusia.

Udhëheqësit e BE-së do të diskutojnë largimin e propozuar këtë të enjte dhe të premte në një mbledhje në Versajë, Francë.

Një draft deklaratë thuhet se i referohet pushtimit rus të Ukrainës si “një ndryshim tektonik në historinë evropiane”.

Ai përcakton një objektiv për “reduktimin e varësive tona dhe hartimin e një modeli të ri rritjeje dhe investimi për vitin 2030” duke përshpejtuar zhvillimin e burimeve të rinovueshme, si dhe duke diversifikuar furnizimet dhe rrugët e energjisë.

Udhëheqës të tjerë perëndimorë po përpiqen gjithashtu të përgatiten për goditje të mundshme në tregjet globale të energjisë.

SHBA, e cila importon rreth 8% të naftës së saj nga Rusia, kohët e fundit po përpiqet të bëjë marrëveshje me vendet kryesore eksportuese të naftës, Arabinë Saudite, Venezuelën dhe Iranin./21Media

Back to top button