​BE do të vendosë tarifa deri në 50 për qind për importet e grurit nga Rusia

Bashkimi Evropian (BE) do të vendosë një tarifë deri në 50% për importet e grurit nga Rusia, me frikën se Kremlini mund të vërshojë bllokun me grurë të lirë për të destabilizuar tregun evropian.

Propozimi, i shpallur nga presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, pason një kërkesë të enjten drejtuar udhëheqësve të BE-së nga presidenti ukrainas, Volodymyr Zelenskiy, për të bërë diçka në lidhje me grurin e “vjedhur” nga rusët në territoret e pushtuara.

“Ne propozojmë vendosjen e tarifave për këto importe ruse për të zbutur rrezikun në rritje për tregjet tona dhe fermerët tanë,” tha ajo.

Një zyrtar i lartë evropian tha se arsyet kryesore për propozimin është parandalimi i rrezikut të destabilizimit të tregut të BE-së përmes ridrejtimit të mundshëm të ardhshëm të rëndësishëm të grurit rus në tregun e BE-së, përfshirë nga Bjellorusia.

“Kjo është diçka nga e cila duam ta mbrojmë Evropën.”

Drithërat ruse kanë tarifa të ulëta doganore ose nuk kanë fare kur shiten në BE, por propozimi do të çonte në vendosjen e një tarife prej 95 euro për ton grurë, e cila aktualisht shitet deri në 220 euro, në varësi të cilësisë së grurit.

Eksportet ruse të grurit në BE ishin rritur nga 960.000 ton në vitin 2022 në 1.5 milionë në vitin 2023, ndërsa në të njëjtën kohë prodhimi ishte rritur nga 35 milionë në 50 milionë ton midis vitit 2022 dhe 2023, thanë zyrtarët e BE.

Propozimi i Komisionit Evropian duhet të miratohet përfundimisht nga Këshilli Evropian i shteteve anëtare, por ai mund të miratohet automatikisht brenda ditëve ose javëve me votën e shumicës.

Von der Leyen u tha gazetarëve të enjten mbrëma: “Ne kemi përgatitur një propozim për të rritur tarifat për importet ruse dhe të bashkëpunimit të farave të vajit dhe produkteve të prejardhura. Ka disa arsye të mira për të bërë këtë propozim. Do të parandalojë që gruri rus të destabilizojë tregun e BE-së në këto produkte. Kjo do të ndalojë Rusinë të përdorë të ardhurat nga eksporti i këtyre mallrave në Bashkimin Evropian. Dhe do të sigurojë që eksportet ilegale ruse të grurit të vjedhur ukrainas të mos hyjnë në tregun e BE-së”.

Back to top button