Presidenti i ri i zgjedhur amerikan Joe Biden, është betuar si presidenti i 46-të i Shteteve të Bashkuara.

Joe Biden mori duartrokitje gjersa u ngrit në podium për të mbajtur fjalimin përurues si presidenti i 46-të i SHBA-së.

Pasi falënderoi të pranishmit në inaugurim, Biden tha, “Kjo është dita e Amerikës. Kjo është dita e demokracisë”, raporton cnn.

Presidenti referoi sulmin e dhunshëm ndaj Kongresit amerikan dy javë më parë, duke thënë se nënvizonte vlerën e demokracisë amerikane.

Presidenti i ri i SHBA ka thënë se është për një fillim të ri, për të shuar mosmarrëveshjet dhe u ka premtuar amerikanëve se do të jetë president për të gjithë si për ata që e mbështetën por edhe për të tjerët që ishin kundër tij.

Presidenti i 46-të amerikan nuk harroi të falënderoi paraardhësit të të dyja partive, përfshirë ata që nuk mund të ishin të pranishëm.

“Falënderoj paraardhësit e mi të të dy palëve për praninë e tyre sot këtu. Unë i falënderoj ata nga zemra ime…Dhe unë e di rezistencën e Kushtetutës sonë dhe forcën, forcën e kombit tonë, ashtu si Presidenti Carter, me të cilin unë fola mbrëmë dhe nuk mund të jetë me ne sot, por që e përshëndesim të gjithë”, tha 78-vjeçari.

Ai pranoi fuqinë që vjen me dhënien e “betimit të shenjtë” që u dha nga ish-presidentët.

“Unë sapo kam bërë një betim të shenjtë secili prej atyre patriotëve të dhënë. Betimi i parë i dhënë nga Uashingtoni. Por historia amerikane nuk varet nga askush prej nesh, jo nga disa prej nesh, por nga të gjithë ne. Nga ne, njerëzit , të cilët kërkojnë një bashkim më të përsosur. Ky është një komb i madh. Ne jemi njerëz të mirë”, theksoi Biden.

Presidenti u bëri thirrje amerikanëve që të bashkohen për të kapërcyer sfidat e jashtëzakonshme me të cilat përballet kombi – një ide që ai shpesh e përmendte në fushatën presidenciale.