“Blue Monday”, sot e hëna më e trishtë e vitit

Çdo vit, e hëna e tretë e janarit njihet si e hëna blu – gjoja dita më e trishtuar e vitit.
Koncepti i të hënës blu u shfaq në vitin 2005 pas një njoftimi për shtyp nga kompania britanike e udhëtimit, Sky Travel. Sky Travel përmendi një psikolog i cili përdori një formulë që tregonte të hënën e tretë të janarit si dita më dëshpëruese e vitit për shkak të motit, faturave të Krishtlindjeve dhe niveleve të ulëta të motivimit.
Tani 18 vjet më vonë, shumë ekspertë e konsiderojnë këtë ditë pak më shumë se një marifet nga një agjenci udhëtimesh.
“Nëse e shihni ekuacionin, do të shihni se ata po bëjnë shaka”, shpjegoi David Mischoulon, drejtor i klinikës dhe kërkimit të depresionit në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts.
Ai tha se e hëna blu është bërë më shumë një bisedë rreth depresionit sezonal dhe shëndetit mendor në tërësi, sesa një ditë e saktë që më shumë njerëz ndihen në depresion.
“Muajt ​​e dimrit në përgjithësi mund të jenë të vështirë për shumë njerëz, pavarësisht nëse kanë depresion sezonal ose nëse kanë depresion të rregullt”, tha Mischoulon. “Por nuk ka asgjë në lidhje me këtë ditë të veçantë të muajit që të jetë ndryshe nga një ditë para ose pas”.
Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, rreth 450 milionë njerëz luftojnë me sëmundje të shëndetit mendor çdo ditë. Në Saskatchewan, moti ka një ndikim të madh.
Me më pak dritë dielli gjatë muajve të dimrit, depresioni sezonal është më i lartë në klimat më të ftohta dhe më pak me diell.
“Depresioni sezonal mendohet se ka të bëjë me mënyrën se si rrezet e diellit godasin retinën e syrit”, tha Mischoulon.
Nëse keni të bëni me depresion ose probleme të shëndetit mendor, Mischoulon tha se gjëja më e mirë për të bërë është të kontaktoni një terapist ose profesionist mjekësor.
16 janari shënon të hënën blu në 2023./21Media

Back to top button