Borrell: Ballkanit Perëndimor t’i ofrohet integrimi në BE

2 min read

“Duhet t’i ofrojmë rajonit një proces të besueshëm të hyrjes në BE”

Nëse Brukseli dëshiron që Ballkani Perëndimor të kalojë me sukses pajtimin dhe reformën, ai duhet t’i ofrojë rajonit një proces të besueshëm të hyrjes në BE që do t’u sjellë atyre përfitime shtesë, tha shefi i politikës së jashtme të BE-së, Josep Borrell.

Në një analizë autoriale në Project Syndicate, Borrell tha gjithashtu se BE-ja duhet të rishikojë gjuhën e fuqisë dhe ta perceptojë veten si një faktor gjeostrategjik të nivelit të lartë në mënyrë që të mos jetë humbës në konkurrencën me Amerikën dhe Kinën.

“Në një botë të mbizotëruar gjithnjë e më shumë nga gjeopolitika dhe forca brutale, BE-ja duhet të kombinojë forcën dhe vullnetin e saj politik për të pasur një ndikim në ngjarje, dhe për këtë arsye duhet së pari të mbrojë interesat e saj në mjedis, duke ofruar kështu anëtarësimin në Ballkanin Perëndimor në BE dhe duke shpërblyer përparimin e kand idatit gjatë rrugës”, tha Borrell.

Borrell theksoi se BE duhet të përballet me veprimet e tre fuqive më të fuqishme në botë, SHBA, Kina dhe Rusia, dhe tha se “problemi i Evropës është mungesa e vullnetit politik për të bashkuar forcat për të garantuar koherencën dhe ushtrimin e ndikimit të saj sa më shumë që të jetë e mundur”.

“Nëse ne duam që Ballkani Perëndimor të kalojë me sukses pajtimin dhe reformën, ne duhet t’i ofrojmë rajonit një proces të besueshëm të hyrjes në BE që do t’u japë atyre përfitime shtesë,” tha ai.