Burri me aftësi të kufizuara i bashkohet programit të astronautëve të Agjencisë Evropiane të Hapësirës

Një britanik me aftësi të kufizuara është zgjedhur për trajnimin e astronautëve nga agjencia hapësinore evropiane, e para në botë.

John McFall, 41 vjeç, iu bashkua 16 burrave dhe grave të zgjedhura për klasën e parë të re të astronautëve të Agjencisë Evropiane të Hapësirës (Esa) në 13 vjet.

Këmba e tij e djathtë iu amputua pas një përplasjeje me motoçikletë kur ishte 19 vjeç. Ai u bë një atlet profesionist dhe përfaqësoi Team GB në Paraolimpiadë.

Një tjetër grua britanike, Rosemary Coogan, u zgjodh si një astronaut karriere

Esa tha se donte të zgjeronte përkufizimin se çfarë do të thotë të kesh “gjërat e duhura” për të shkuar në hapësirë.

Ky njoftim nuk do të thotë se McFall është i garantuar të shkojë në orbitë. Në vend të kësaj, ai do të jetë pjesë e një programi fizibiliteti për të parë se cilat do të ishin kërkesat që kjo të jetë e mundur.

McFall, i cili fitoi një medalje bronzi në Lojërat Paralimpike në 2008 në 200 metra T42, tha se ishte krenar dhe mirënjohës që iu dha mundësia në “një projekt kaq të guximshëm dhe të guximshëm”.

Ai i tha BBC-së se nuk e kishte menduar më parë të bëhej një astronaut, por u ndje i detyruar të aplikonte kur të shihte mundësinë.

“Kur Esa njoftoi se ata po kërkonin kandidatë me aftësi të kufizuara fizike për të drejtuar këtë projekt fizibiliteti të astronautëve, unë shikova specifikimin e personit dhe thjesht më doli jashtë,” tha ai.
“U ndjeva shumë i frymëzuar nga ai. U ndjeva i detyruar të aplikoja.”

Esa do të punojë me NASA-n në studimin e fizibilitetit. Ata duhet të përcaktojnë fillimisht se përfshirja e një para-astronauti nuk do të rrezikonte sigurinë e ekuipazhit. Është gjithashtu e mundur që automjetet hapësinore në të cilat ata udhëtojnë do të kenë nevojë për përshtatje./21Media

Artikuj të ngjashëm

Back to top button