Çfarë është afazia, sëmundja e trurit nga e cila po vuan Bruce Willis

Pjesa më e madhe e botës është surprizuar nga lajmi për tërheqjen e Bruce Willis . Aktori i The Sixth Sense duhet të largohet nga jeta publike dhe puna e tij si aktor pasi u diagnostikua me afazi , një sëmundje e trurit që e pengon atë të komunikojë.
Afazia është një çrregullim i shkaktuar nga lezione në pjesët e trurit që kontrollojnë gjuhën . Kjo mund ta bëjë të vështirë apo edhe të pamundur leximin, shkrimin dhe shprehjen e asaj që dëshironi të thoni. Ky lloj çrregullimi i trurit është shumë më i zakonshëm tek të rriturit që kanë pasur një goditje të mëparshme . Për momentin nuk dihet asnjë episod i aktorit të njohur për këtë sëmundje. Përveç goditjes në tru, ka edhe shkaqe të tjera që mund të shkaktojnë afazinë. Shembujt përfshijnë tumoret e trurit, infeksionet, lëndimet dhe demencën, përcjell portali rtv21.tv
Megjithatë, jo të gjithë njerëzit e zhvillojnë këtë çrregullim në mënyrë të barabartë. “Lloji i problemit që keni dhe ashpërsia do të varet nga pjesa e trurit që ka pësuar dëmin dhe përmasat e tij”. Përveç kësaj, ekzistojnë katër lloje kryesore: Ekspresive (pacienti e di atë që dëshiron të thotë, por e ka të vështirë ta bëjë këtë, qoftë me të folur apo me shkrim); pranues (mund ta dëgjosh zërin ose mund të lexosh një shtyp.
Megjithatë, nuk i jepet kuptim asaj që lexon ose asaj që po dëgjon); anomike (në këtë lloj personi ka vështirësi në përdorimin e fjalëve të sakta për të përshkruar objekte, vende ose njerëz); dhe në përgjithësi(Personi që e vuan nuk mund të flasë ose të kuptojë atë që thuhet).
Si shfaqet kjo sëmundje?
Afazia shpesh shfaqet papritur pas një goditjeje ose dëmtimi në kokë. Por siç e kemi thënë më parë, mund të shfaqet edhe në mënyrë progresive për shkak të një tumori të trurit me rritje të ngadaltë ose një sëmundje degjenerative. Pasi të zbulohet ky çrregullim dhe shkaku i tij, trajtimi kryesor për afazinë është terapia e të folurit dhe gjuhës. “ Personi me afazi rifiton dhe praktikon aftësitë gjuhësore dhe mëson të përdorë forma të tjera komunikimi . Anëtarët e familjes zakonisht përfshihen në proces dhe e ndihmojnë personin të komunikojë”, thonë ata nga Klinika Mayo./21Media

Back to top button