Çfarë i ndodh trupit tuaj kur agjëroni për tri ditë?

Disa shkencëtarë rekomandojnë të hani 3 vakte dhe të tjerë rekomandojnë të mos hani asnjë.
Në fakt, agjërimi është një nga praktikat më të lashta në historinë njerëzore. Për shembull, përdorimi terapeutik i agjërimit daton të paktën në shekullin e V, kur mjeku grek Hipokrati e rekomandoi atë për pacientët që shfaqnin simptoma të caktuara sëmundjesh.
Ka shumë dieta që reklamojnë abstenimin nga ngrënia dhe pirja e çdo gjëje përveç ujit për një periudhë të caktuar kohore. Bright Side ka sjellur disa fakte se çfarë i ndodh  trupin pas një agjërimi 3-ditor.

1. Qelizat tuaja mund të rinovohen më shpejt.

Çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj nëse agjëroni për 3 ditë
Lëkura e një të rrituri mbulon afërsisht 2 metra katror sipërfaqe dhe përfaqëson rreth 20% të peshës totale trupore. Agjërimi me ujë shkakton vetë-rinovimin e qelizave të lëkurës. Studiuesit sugjerojnë se procesi fillon pas 18-20 orësh agjërimi dhe arrin kulmin pas 48-72 orësh. Për më tepër, procesi i rinovimit të qelizave gjithashtu mund të mbrojë kundër Alzheimerit dhe sëmundjeve të zemrës.

2. Mund të ulë presionin e gjakut.

Çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj nëse agjëroni për 3 ditë
Agjërimi vetëm me ujë mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut, i cili është një nga sëmundjet më serioze që vuan bota moderne. Agjërimi tregon rezultate premtuese, edhe me njerëzit me presion të lartë të gjakut në kufi, kur agjëronin nën mbikëqyrjen mjekësore.

3. Mund të nxisë metabolizmin tuaj.

Çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj nëse agjëroni për 3 ditë
Hormonet insulinë dhe leptin luajnë një rol vendimtar në metabolizmin e trupit. Insulina ndihmon në ruajtjen e lëndëve ushqyese nga qarkullimi i gjakut, ndërsa leptina shërben si një hormon i ngopjes. Hulumtimet tregojnë se agjërimi i ujit mund ta bëjë trupin tuaj më të ndjeshëm ndaj këtyre hormoneve. Një nivel më i lartë i ndjeshmërisë rrit efektivitetin e këtyre hormoneve, që do të thotë se trupi juaj do të jetë në gjendje të reduktojë sheqerin në gjak dhe të parandalojë obezitetin.

4. Mund të parandalojë disa sëmundje kronike.

What Can Happen to Your Body If You Fast for 3 Days
Agjërimi në ujë  mendohet se ul rrezikun e sëmundjeve kronike, duke përfshirë diabetin dhe sëmundjet e zemrës. Për më tepër, kërkimet mbi kafshët sugjerojnë se agjërimi i ujit mund të shtypë gjenet e përfshira në rritjen e qelizave kancerogjene. Kjo mund ta bëjë edhe kimioterapinë më efektive.

5. Mund të përmirësojë funksionin e trurit.

What Can Happen to Your Body If You Fast for 3 Days
Agjërimi u përshkrua për herë të parë si një trajtim për epilepsinë më shumë se 2000 vjet më parë. Për më tepër, hulumtimet tregojnë se agjërimi ndihmon në pastrimin e mendjes dhe rimbushjen e shqisave, ndërkohë që stimulon funksionimin e trurit. Gjithashtu, agjërimi mund të jetë në gjendje të përmirësojë funksionin njohës, të ndalojë rënien njohëse të lidhur me moshën, të reduktojë neurodegjenerimin, të reduktojë dëmtimin e trurit dhe të përmirësojë rikuperimin funksional pas goditjes në tru.

6. Mund të humbni disa kilogramë.

What Can Happen to Your Body If You Fast for 3 Days
Përfitimi më i zakonshëm i agjërimit është humbja e peshës. Humbja e peshës ndodh pasi trupi juaj kalon nga një gjendje e ushqyer në një gjendje agjërimi. Pa ushqim për të djegur për energji, trupi juaj fillon të djegë yndyrën e trupit (karburantin e ruajtur) për të vazhduar punën.  një ditë agjërimi 24-orëshe, ju do të humbni rreth një të tretën ose gjysmë kilogrami të peshës yndyrore, jo peshën e ujit./21Media
Back to top button