Cilat janë simptomat e një alergjie ndaj të ftohtit?

Është e mundur të jeni alergjik ndaj shumë gjërave, duke përfshirë edhe temperaturat e ftohta. Termi mjekësor për kosheret që krijohen në lëkurë kur ekspozohen ndaj të ftohtit quhet urtikarie, e cila është simptoma më e zakonshme e këtij problemi shëndetësor.
Në raste disi më të rralla, mund të ndodhë një reaksion i rëndë akut alergjik ose anafilaksi, e cila mund të jetë kërcënuese për jetën, raporton Healthline.
Mjekët shpjegojnë se personat me këtë alergji vërejnë ndryshime të pazakonta në lëkurë ose disa simptoma të tjera pas ekspozimit ndaj temperaturave të ulëta. Kjo gjendje mund të shfaqet papritur dhe të zhduket me kalimin e kohës, ndërsa te disa njerëz nuk largohet kurrë.
Simptomat
Edhe pse të padëmshme në shumicën e rasteve, simptomat e alergjisë ndaj të ftohtit mund të përfshijnë:
– urtikarie ose urtikarie e karakterizuar nga skuqje, kruajtje, plagë e ngritur në vendin e ekspozimit ndaj të ftohtit
– një ndjesi djegieje në lëkurën e prekur ndërsa trupi juaj nxehet
– ënjtje në vendin e ekspozimit ndaj të ftohtit
– temperatura
– dhimbje koke
– dhimbje kyçesh
– lodhje
– ankth
Simptomat e rënda të kësaj alergjie kërkojnë ndihmë të menjëhershme mjekësore, përkatësisht anafilaksi, probleme me frymëmarrjen, ënjtje të gjuhës ose fytit, rënie të menjëhershme të presionit të gjakut, të fikët dhe parregullsi të zemrës.
Secila nga këto shenja mund të ketë pasoja të rrezikshme, ndaj nuk duhen anashkaluar, paralajmërojnë mjekët.

Back to top button