Cilët njerëz nuk rekomandohet të konsumojnë kafe?

 

Shumica e njerëzve zakonisht e përkufizojnë kafenë si një eliksir shëndetësor. Kjo vërtetohet pjesërisht nga hulumtime të caktuara. Është përcaktuar që kafeja mund të ndihmojë me disa kushte, dhe ata shpesh tregojnë se gjithashtu ka një efekt në humbjen e peshës.

Sidoqoftë, kafeja mund të ketë një efekt më negativ sesa pozitiv mbi njerëz të caktuar. Ekspertët kanë treguar se për cilët njerëz do të ishte më mirë të anashkalonin pirjen e kafesë.

Njerëzit që vuajnë nga sindroma e zorrës së irrituar

“Kafeina mund të përshpejtojë funksionimin e zorrëve, duke përfshirë një shans në rritje të diarresë, një simptomë kryesore e sindromës së zorrës së irrituar”, tha Angel C. Planels, një dietolog dhe zëdhënës i Akademisë së Ushqimit dhe Dietologjisë në Seattle.

“Pra, nëse keni sindromë të zorrëve të irritueshme, rekomandohet të kufizoni ose shmangni pijet me kafeinë”, përfundoi Planels.

Gratë shtatzëna

“Kolegji Amerikan i Gjinekologjisë rekomandon që gratë shtatzëna të kufizojnë konsumin e tyre të kafeinës në 200 miligramë, që është dy filxhanë kafe në ditë, për të zvogëluar rrezikun e abortit, lindjes së parakohshme dhe peshës së ulët të lindjes”, tha Heikinen.

Një përmbledhje për vitin 2020, botuar në British Journal of Medicine, arriti në përfundimin se nuk ka dozë të sigurt të kafeinës gjatë shtatzënësisë. “Gratë shtatzëna duhet të diskutojnë marrjen e kafeinës me mjekun e tyre.”

Ushqyerja me gji

“Meqenëse kafeina është një stimuluese dhe diuretike, një nënë që ushqen me gji dhe konsumon kafeinë mund të jetë në rrezik të dehidrimit,” tha Planels.

“Shoqata Amerikane e Shtatzënisë sugjeron që të shmanget kafeina sa më shumë që të jetë e mundur gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji”.

Njerëzit me glaukomë

“Presioni intraokular rritet tek ata që kanë glaukomë kur konsumojnë kafe, kështu që rekomandohet të kufizoni ose shmangni konsumin, por kërkohen kërkime shtesë”, tha Planels.

Fshikëza uraktive

“Të gjithë e dimë se është më mirë të shmangni një filxhan të madh kafeje para një udhëtimi të gjatë, veçanërisht nëse pushimet për përdorimin e tualetit janë të kufizuara”, tha shkencëtarja Sue Heikkinen.

“Nëse nuk pini kafe rregullisht, mund të jeni edhe më të ndjeshëm ndaj këtij efekti,” shtoi ajo.

Njerëzit me sëmundje të zemrës

“Për shkak se kafeina nga kafeja mund të shkaktojë një rritje të përkohshme të presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës, është e rëndësishme për cilindo që ka probleme me zemrën të flasë me mjekun e tij se sa e sigurt është të konsumojë kafe”, tha dietologia Kelly McGrain, sipas Eat This, Not That .

Personat me çrregullime të gjumit

“Është e kuptueshme të kërkosh një filxhan kafe ose më shumë pas një nate pa gjumë, por zakoni juaj për të pirë kafe mund të zgjasë problemin e gjumit të dobët dhe lodhjes”, tha Heikinen.

“Edhe nëse mendoni se kafeja e pasdites nuk ndikon në gjumin tuaj, duhet të dini se mund të dëmtojë cilësinë e gjumit. Shmangni kafeinën të paktën gjashtë orë para gjumit.

Ankth dhe sulme paniku

“Kafeina është një stimulues që mund të bëjë që ankthi të përkeqësohet te disa njerëz”, tha McGrain.

“Nëse përjetoni rregullisht sulme ankthi ose paniku, mund të dëshironi të merrni parasysh shmangien ose zvogëlimin e marrjes së kafesë me kafeinë.”

Personat me epilepsi

“Edhe pse ky është një hulumtim i kufizuar, zbulimet e fundit kanë treguar se konsumimi i më shumë kafeje shoqërohej me një frekuencë të shtuar të sulmeve. Por nevojiten më shumë studime kështu që ne mund ta themi atë me siguri “, tha Planels.

Fëmijët nën 12-vjeç

“Edhe pse kafeina mund të shkaktojë një sasi të caktuar nervozizmi te secili prej nesh, ajo mund të ketë efekte anësore më të dukshme dhe madje serioze tek fëmijët. Edhe nëse konsumohet në doza më të vogla”, tha McGrain.

“Për shembull, shumë kafeinë te fëmijët mund të çojë në rritje të rrahjeve të zemrës, ankth në rritje, probleme me përqendrim dhe acarim të stomakut.”

Një aspekt tjetër për t’u marrë në konsideratë, veçanërisht për fëmijët e vegjël, është se kafeja mund të maskojë shenjat e urisë, kështu që të vegjlit mund të mos e ndiejnë nevojën për ushqimin që u nevojitet për t’u rritur dhe zhvilluar.

Së fundmi, mbani në mend se kafeja në vetvete është mjaft acidike dhe mund të dëmtojë smaltin e dhëmbëve dhe të rrisë rrezikun e kariesit.

Personat me sëmundje të refluksit gastroezofagal (GERD)

“Kafeina mund të lirojë muskul unazor të poshtëm ezofagal, i cili është valvula midis ezofagut dhe stomakut. Kjo mund të çojë në përmbajtje acidike të stomakut që hyjnë në ezofag, gjë që do të rezultojë në simptoma të pakëndshme të GERD”, tha Heikinen, duke sugjeruar që nëse keni GERD, kontrolloni nëse kafeja pa kafeinë mund të jetë një mundësi më e mirë për ju.

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button