Çmimet e naftës ranë në tregjet ndërkombëtare të martën, në mes shqetësimeve për dobësimin e kërkesës globale në mes të përhapjes së infeksionit të koronavirusit dhe tepricës, pasi OPEC dhe aleatët e saj planifikojnë të rrisin prodhimin në gusht.

Çmimi i një fuçi nafte të papërpunuar në tregun e Londrës ra për 72 centë, në 43.43 dollarë. Në tregun amerikan, një fuqi e naftës ra për 68 centë në 40,33 dollarë.

Dje, çmimi në Londër u rrit me 1.5% dhe në SHBA me 1.8 për qind, pas publikimit të të dhënave për aktivitetin e prodhimit mbi pritjet në Azi, Evropë dhe Shtetet e Bashkuara.

“Lajmet nga Azia dhe Evropa vijnë në mes të shqetësimeve se kriza e koronës nuk ka gjasa të kufizohet në SHBA dhe Brazil, por për pjesën tjetër të botës në valën e dytë të infeksionit”, tha Paola Rodriguez Masiu nga Rystad Energy.

Kërkesa për karburante është nën presion nga masat më të ashpra të mbylljes në qytete nga Manila në Melburn për shkak të infeksioneve të reja, ndërsa Norvegjia ka ndaluar trafikun e anijeve.

Analistët shohin shenja të një rritje të pabarabartë të kërkesës në rritjen e mundshme të stoqeve të derivateve të SHBA-së javën e kaluar, sipas një studimi paraprak të Reuters përpara botimit të përjavshëm të Institutit Amerikan të Naftës, i cili do të botohet më vonë gjatë ditës dhe nga Qeveria amerikane të mërkurën.

Për më tepër, anëtarët e Organizatës së vendeve eksportuese të naftës (OPEC) dhe partnerët e saj, të quajtur OPEC +, pritet të rrisin prodhimin këtë muaj duke shtuar rreth 1.5 milion fuqi në ditë në tregun e naftës. Prodhuesit e SHBA-së gjithashtu planifikojnë të rifillojnë prodhimin e mbyllur.

“Shumica e pjesëmarrësve të tregut të naftës presin më shumë presion mbi çmimet e naftës përballë kërkesës së madhe për shkak të COVID-19 dhe fuçive shtesë nga OPEC+.”, tha Stephen Innes nga AxiCorp.

OPEC njoftoi në web aqen e tij sot se çmimi i një fuqie të naftës së anëtarëve të tij ishte 44.02 dollarë të hënën, një rritje nga një ditë më parë./kp