Çmimet e naftës u rritën në 78 dollarë

Çmimet e naftës u rritën në tregjet ndërkombëtare drejt 78 dollarëve, mbështetur nga shpresat se lehtësimi i masave për të luftuar koronavirusin në Kinë do të ringjallë kërkesën dhe nga vonesat në dërgesat e naftës ruse për shkak të bllokimit në Bosfor.
Në tregun e Londrës, çmimi i një fuçie pas mesditës ishte me 69 cent më i lartë se në mbylljen e tregtisë së djeshme dhe arriti në 77.86 dollarë. Dje, ajo mbylli tregtinë me një humbje prej 2.18 dollarësh. Në tregun amerikan një fuçi u tregtua sot me një çmim më të lartë për 1.42 dollarë, nga 73.43 dollarë. Dje, ai e mbylli tregtinë me një humbje prej 2.24 dollarë.
Tregtarët u shqetësuan dje nga të dhënat e qeverisë amerikane për rritjen e papritur të fortë të stoqeve të derivateve javën e kaluar, me 6.2 milionë fuçi. Stoqet e benzinës u rritën me 5.3 milionë fuçi, gjë që la në hije një rënie të fortë të rezervave të naftës së papërpunuar me 5.2 milionë fuçi.
Të dhënat sinjalizojnë një dobësim të kërkesës, gjë që shqetësoi tregjet dhe humori u zbut nga paralajmërimet e bankave amerikane për një recesion të mundshëm në vitin e ardhshëm. Sot vëmendja është përqendruar sërish në lehtësimin e masave për të shtypur Covid-in në Kinë dhe ndalimin e cisternave me naftë ruse në Bosfor.
Kina ka shpallur lehtësimin më të gjerë të politikës së tolerancës zero ndaj koronës që nga fillimi i pandemisë dhe të paktën njëzet cisterna me naftë ruse janë duke pritur në kalimin e Bosforit në Detin Mesdhe, të cilat mund të vonohen në destinacionet e tyre.

Back to top button