Çmimet në Mbretërinë e Bashkuar rriten me ritmin më të shpejtë në 40 vjet

2 min read

Çmimet po vazhdojnë të rriten me ritmin më të shpejtë në 40 vjet me rritjen e kostove të ushqimit, energjisë dhe karburantit.

Inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar, norma me të cilën rriten çmimet, u rrit në 9.1% në 12 muajt deri në maj, nga 9% në prill, tha Zyra për Statistikat Kombëtare (ONS).

Rritjet e çmimeve të ushqimeve, veçanërisht për bukën, drithërat dhe mishin, ishin një faktor i madh në rritjen e fundit, tha ONS.

Presionet e kostos së jetesës kanë bërë që sindikatat dhe punëtorët të bëjnë thirrje për rritje pagash.

Por qeveria ka paralajmëruar kundër punëdhënësve që të bëjnë rritje të mëdha në paga për shkak të frikës së një “spiralje inflacioniste” të stilit të viteve 1970, ku çmimet vazhduan të rriteshin.

Aktualisht, inflacioni është në nivelin më të lartë që nga marsi 1982, kur ai gjithashtu qëndroi në 9.1% dhe Banka e Anglisë ka paralajmëruar se do të arrijë në 11% këtë vit.

Familjet u goditën nga një rritje e paprecedentë prej 700 funte në vit në kostot e energjisë në prill, dhe rritja e çmimit të karburantit në qershor do të thotë se kushton më shumë se 100 £ për të mbushur një makinë mesatare familjare me benzinë.

Hekurudhat e vendit u ndërprenë të martën pasi punonjësit e filluan grevën në një mosmarrëveshje mbi pagat, vendet e punës dhe kushtet.

Rreth 40,000 anëtarë të sindikatës së Hekurudhave, Detareve dhe Transportit (RMT) që punojnë për Rrjetin Hekurudhor dhe 13 operatorë trenash u larguan, me bosët e sindikatave që kërkonin një rritje pagash prej 7%, ndërsa punëdhënësit kanë ofruar një maksimum prej 3%.

Jon Richards, ndihmës sekretari i përgjithshëm Unison, akuzoi ministrat se “jetojnë në një planet tjetër” për “bisedimet për kufizimin e pagave të sektorit publik”.

“Shëndetësia, kujdesi, shkolla dhe shërbimet e këshillit nën presion kanë nevojë dëshpërimisht për stafin që t’i jepet një rritje e pagave që përputhet me çmimet e arratisura”, ka thënë ai./21Media